Самолетът на "Малайзия еърлайнс" е свален при инцидент по време на учения на украинската армия, твърди РИА "Новости", позовавайки се на източник от силовите ведомства в Киев.

В деня на падането на Боинга части на украинската противовъздушна отбрана (ПВО) са провеждали занятие по отблокиране на пусковата система на ракетите и инцидент на занятието може да е станал причина за свалянето на пътническия самолет, твърди източникът.

По думите му, на командирите на батареите са били дадени шифрите, разблокирващи пусковите механизми, но реално изстрелване на ракети не е било предвиждано.

За участие в занятието са били задействани два военни самолета Су-25.

"След като един от самолетите влязъл в обсега на "Бук", той бил взет за водене от ракетна батарея, разположена при село Зарошченское. Очевидно по трагична случайност след известно време маршрутите на полетите на малайзийския боинг и СУ-25 съвпаднали, сливайки се върху екрана в една голяма точка, което е станало фатално за пътническия самолет. Когато целите се покриват, системата за съпровождане автоматично се преустройва за следене на онази цел, която е с най-голяма площ", изтъкна още източникът.

А това бил Боингът, който е с по-голями размери.