Германия и Франция ще преодолеят различията помежду си и ще постигнат съгласуваност за разрешаване на сегашната криза на предстоящата среща на ЕС. Това заяви френският премиер Жан-Марк Еро в интервю за германския всекидневник Die Zeit, цитирано от „Франс прес".

Не се съмнявам, че ние ще постигнем споразумение на Европейската среща в Брюксел", допълни той.

Правителството знае какъв е залогът. Трябва да обезпечим европейската финансова стабилност и да продължим с усилията за намаляване на дълговете и дефицитите", подчерта той.

И сега трябва да поемем по пътя, който води към растеж и работа", допълни още Еро.

Все още има напрежение между Берлин и Париж относно пътя, който трябва да се поеме за излизане на ЕС от икономическата криза. Докато германският канцлер Ангела Меркел иска да продължат строгите мерки за икономии, то френският президент Франсоа Оланд настоява да се въведат мерки за растеж.

Париж също така настоява за въвеждането на общи еврооблигации за ЕС или така наречените евробондове, докато Берлин първо иска изграждане на фискално обединение.

Искам еврободновете да бъдат дискутирани в Брюксел", каза Еро.

Според него е много важно на тази среща да се вземе решение, което ще върне подкрепата и доверието на хората и да предложи перспективи за европейския проект.

Отговорът досега винаги беше „строги икономии". Ето защо са възникнали съмнения относно Европейския проект във всяка една от страните, дори и в Германия", изтъкна френският премиер.