Военният министър Аню Ангелов участва в провеждащия се за първи път в България Конгрес по военна история, технологии и военно дело.
Това е 38-то издание на конгреса и за първи път в 75-годишната история на Международната комисия по военна история ние сме домакин.

Над 270 чуждестранни гости от 40 страни и 5 континента дойдоха в хотел „Кемпински Зографски" да дискутират новите изследвания и проблеми във военното дело. За първи път в конгреса по военна история участват и представители на Сърбия, Македония и Конго.

При откриването на конгреса председателят на Международната комисия по военна история изтъкна ролята на България за развитието на технологиите и военното дело.

Специално беше откроен приносът на Асен Йорданов - един от най-известните авиоинженери, дал принос за американското въздухоплаване. За него по-подробно разказа българският военен министър Аню Ангелов.

Още на 16 години Асен Йорданов участва в Балканските войни като механик на самолет. По-късно той разработва и завършва първия български самолет, наречен „Експрес". Прави и значими изобретения, става пилот и дизайнер, работил в „Боинг" и в „Дъглас". Считан е за пионер на съвременната авиация.

На 16 октомври 1912 г. българската авиация в лицето на Радул Милков и Продан Таракчиев успява да спусне голям брой ръчни гранати на гара Караагач и това се смята за първо използване на авиацията за бойни цели, не само в българската история, а в световната, подчерта Ангелов.

Той изтъкна и друг българин - Иван Ночев, който прави принос към изобретяването на реактивния двигател на лунния модул Орел за мисията „Аполо-11", което прави възможно кацането на човек на луната. „Това е особено важно днес, когато светът изгуби Нийл Армстронг", отбеляза Ангелов.

Участниците в конгреса получиха поздравителен адрес от президента и главнокомандващ българските въоръжени сили Росен Плевнелиев.

Сред темите, по които делегатите ще разискват са технологиите и войните от Каменната ера до ядрените оръжия, безпилотните самолети, роботизираните военни операции, а най-накрая ще разискват и практиките на военните архиви, а също и как са представени технологиите и военното дело в музеите.