Да бъде наложено президентско вето върху промените в Кодекса на труда, отнасящи се до представителността на работодателските организации.

С такива очаквания си тръгнаха от среща с държавния глава Георги Първанов представителите на три от работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара ( БТПП, АИКБ и БСК).

Шефът на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че промените в кодекса на труда противоречат на конституцията и задълженията на България към международната общност и посочи Конвенция 87 на Международната организация по труда.

Той каза, че в тристранния съвет се чуват предложенията само на една работодателска организация при това в несъответствие и в противоречие с международната практика.
„По-добре да се съобразяване с международното право, в това число с трудовото", добави Симеонов.

Припомняме, на базата на промените в кодекса на труда, отнасящи се до критериите за представителност на работодателските организации, БТПП отпада от тристранния диалог.

Според Цветан Симеонов това, че БТПП издава документи не може да бъде основание за отпадането на палатата от тристранния съвет, тъй като издаваните от нея документи не са държавни, а заместител на държавните.
Такава практика имат търговските палати на Кипър, Австрия и Словения, изтъкна още Симеонов.

Той и колегите му от БСК и АИКБ потвърдиха, че у нас има фаворизиране на една работодателска организация.

Димитър Бранков от БСК отбеляза, че промяната в критериите за представителство на работодателските организации въвежда изисквания със задна дата - тоест иска се от работодателските организации изпълнение на условия, които не са им били известни предишните четири години.

По мнението на шефа на АИКБ Васил Велев текстовете в кодекса на труда за представителността на работодателските организации имат вътрешни противоречия.
По отношение на БТПП Велев каза, че от АИКБ са изразили пред държавния глава позицията , че това е полезна организация, необходима на бизнеса с експертния си потенциал и е добре да бъде съхранена.
Очаква се по-късно днес да бъде обявена позицията на президента по този въпрос.

По време на срещата между президента Първанов и представителите на работодателите са били обсъдени и актуални икономически проблеми.
Васил Велев каза, че е заявил пред президента позицията, че в никакъв случай не бива да се въвеждат решения, които биха довели до увеличаване на дефицита и значително увеличаване на външния дълг.

Това не бива да става в никакъв случай за сметка на изтегляне на ликвидност от икономиката, каквато грешка беше допусната 2009 година - за сметка на забавено възстановяване на ДДС, за сметка на отложено плащане към бизнеса, каза Велев.
Според изразената от него позиция за данъците трябва да се предприемат мерки за гарантиране и защита на бизнеса като фактор за подобряване на икономическата среда.

По думите на представителя на БСК Димитър Бранков не бива в никакъв случай да се предприема прибързана данъчна хармонизация.