От началото на януари до този момент в склада за боеприпаси край Петолъчката, в който станаха взривовете, са направени пет проверки, завършени с констативни протоколи, при които не са установени нарушения.
Това заяви по време на пресконференция шефът на Охранителна полиция комисар Божидар Василев.

Той обясни, че фирмата „Берета Трейдинг" има разрешение за унищожаване на боеприпаси, което е получено, след като Министерството на отбраната е стартирало процедура и фирмата е спечелила обществена поръчка.
Фирмата е спечелила търга и до този момент е утилизирала 329 тона боеприпаси.

Процесът по утилизация е много сложен и рисков, защото тези боеприпаси са изведени до негодност в следствие на изтичане на техния технически ресурс, каза Божидар Василев.
Някои от тях са опасни за обезвреждане.

Комисарят уточни, че боеприпасите са собственост на Министерство на отбраната.

По отношение на контрола комисар Василев посочи, че Министерството на отбраната е член на междуведомствена комисия, която осъществява надзор на обектите - проверява охраната, охранителната техника, проверява лицата, които работят в съответната фирма, движението на материалните средства, отклоненията по отношение на брой и тегловни единици.

Полицията осъществява контрол и по отношение на извозването и транспортирането на тези боеприпаси. То се извършва само след разрешение на съответния полицейски орган.

Комисар Василев коментира още, че боеприпасите, които се утилизират, са конвенционални  - в тях няма нищо секретно и не могат да замърсят околната среда.