В американския град Анаполис, щата Мериленд, започва международна конференция за Близкия Изток с участието на повече от 40 държави.

Президентът на САЩ Джордж Буш изрази надежда, че международната конференция в Анаполис ще се увенчае с успех. След срещата си с израелския премиер Ехут Олмерт и председателя на палестинската автономия Махмуд Абас, Буш посочи, че разчита на това да се проведе сериозен диалог.
И двамата лидери от Близкия изток също отбелязаха, че гледат с оптимизъм към провеждащата се среща.

Основна цел на конференцията в Ананаполис се явява формирането на общи условия за начало на преговори, които да доведат до създаването на Палестинска държава, коментират световните агенции. В конференцията ще вземат участие представители от повече от 40 страни, но представители на палестинското движение Хамас така и не са поканени.

Те организират среща, която трябва да се превърне в алтернатива на американската.
Няколко палестински движения, в това число Хамас и „Ислямски джихад", се събраха в ивицата Газа. На митинг редица говорители се изказаха против международния ционизъм и вътрешните врагове на Палестина.

„Представителите на петте движения, които днес се събраха тук, предупреждават, че срещата в Анаполис не е повод за нормализация на отношенията с Израел", каза Джамил Шехадех, генерален секретар на Арабския фронт за освобождение на Палестина. "Тази страна не признава правата на палестинците, не извежда войските си от окупираните палестински и арабски територии, продължава строителството и превръща Йерусалим в еврейски град", допълва Шехадех.

Махмуд Захар, представител на Хамас, казва, че от движението са горди с това, че не участват в конференцията, организирана от САЩ. Той подчертава, че Махмуд Абас не се явява представител на народа на Палестина и от Хамас не вярват, че това ще е началото на мирния процес. „До този момент, докато нашите основни искания, остават неизпълнени, е вероятно да се сключи споразумение, което на практика е невъзможно да се реализира", допълва Захар.

Самият лидер на Хамас Исмаил Хания остава сдържан в изказванията си. Той направи опит да придаде легитимност на събранието в Газа, подписвайки декларация с палестински принципи, която не отрича директно легитимността на американската конференция.

Въпреки това Хания казва: „Ние няма да признаем подобно споразумение, ако то не зачита правата на палестинския народ. Днес подписахме документ, който подчертава решимостта на палестинците на отстояват своите интереси.

Повечето палестинци в сектора Газа, както и на Западния бряг не вярват в успеха на конференцията н Анаполис. Това настроение се предаде и на лидера им Махмуд Абас, който ако преди няколко месеца каза, че вярва на разрешаване на основните проблеми до края на годината, то в последния месец се изказва доста по-сдържано и внимателно.