Учениците от езикови гимназии може да държат с една матура по-малко.

Това заяви просветният министър Даниел Вълчев на организираната от Институт „Отворено общество" кръгла маса на тема „Матури".

Министърът заяви, че ще се постарае след януари да се направят законови промени за децата, които учат в езикови гимназии, сключили международни договори със съответните държави.

Тези ученици и сега полагат матурни изпити по език по силата на тези международни споразумения и според министър Вълчев не би трябвало да е проблем тези матури да важат и учениците да не полагат за втори път българския вариант на изпита.

Пример за такива гимназии са италианският лицей, немската и испанката гимназия, като ще бъде изготвен списък с останалите гимназии, които имат подобни международни договорености.

Задължителна за всеки е матурата по български език и литература. А втората ще се избира сред 13 други предмета.

За всеки предмет министърът заяви, че ще се сформира национална комисия, в която ще се включат университетски и училищни преподаватели от цялата страна и които ще проверяват всички матури.

Специално в комисията по Български език и литература ще се включат 700 проверяващи.

Вълчев заяви още, че от януари ще бъде създаден специален сайт - zamaturite.bg, който ще съдържа всякаква информация за зрелостните изпити.

За допълнителни запитвания от понеделник се открива и горещ телефон към МОН, на който в работно време експерти ще отговарят на всякакви въпроси относно матурите.
Телефонът е 080019010 и се избира безплатно от цялата страна.

Основните притеснения на учениците са, че не виждат смисъл в матурите, след като с тях не може да се кандидатства във ВУЗ-овете.

Сериозни са и опасенията за разминаване в сроковете на полагане на матурите и кандидатстването в чужди университети.

Министърът заяви, че според него не е далеч времето, когато за масовите специалности ще се кандидатства с матури.

Вълчев допълни, че за така наречените „бутикови" специалности (японистика, скандинавистика), в които се приемат малък брой студенти матурата няма да е достатъчна и ще наложи допълнителна изпитна форма.

Относно сроковете за кандидатстване в чужбина, Вълчев заяви, че експертите ще се съобразят с тези изисквания.