Унгарското правителство ще започне подготвителна работа за удължаване на граничната ограда по границата със Сърбия на изток в посока към Румъния, в случай, че имигрантите започнат да търсят други маршрути да влязат на унгарска територия.
Това обяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от „Ройтерс".

Унгария вече изгражда 175-километрова ограда от бодлива тел на границата със Сърбия, пресичайки по този начин основния маршрут на имигрантите за влизане в Европейския съюз.

„Ние взехме решението за започване на подготвителни работи за изграждането на оградата, започвайки от унгарско-сръбско-румънската граница, на разумна дължина, като очакванията са имиграционният натиск да се смени по посока на Румъния", посочи унгарският външен министър на пресконференция.

От своя страна министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който е един най-големите противници на масовата имиграция на Стария континент, обяви, че действията му целят спасяване на „християнските ценности" на Европа, като блокира основния маршрут, използван от мюсюлманските имигранти, през Балканите и през страната, влизащи през сръбско-унгарската граница.

Сиярто е уведомил румънските власти за намеренията на Унгария.