Руска ракета-носител "Протон-М", пренасяща мексикански комуникационен спътник, се е разбила след старта на излитането си от космодрума в Байконур в 05:47 по Гринуич, съобщи агенция ТАСС.

Ракетата се е разбила в Читинска област, Източен Сибир. От министерство на извънредните ситуации на Русия заявиха, че жертви и разрушения на мястото на падане на космическия апарат няма.

Федералната космическа агенция на Русия "Роскосмос" съобщи, че е възникнала извънредна ситуация минута преди старта на ракетата-носител, като непосредствено след излитането е последвала пълна загуба на телеметрията.

Първите две степени на ракетата "Протон-М" сработили нормално, но аварията станала при третата степен. На 500 секунда се изключил нейният двигател.

Това е втората извънредна ситуация през последните няколко часа, уточняват руските медии.
Рано тази сутрин не е могла да бъде извършена планираната промяна на орбитата на Международната космическа станция.

Това е трябвало да стане чрез скачения с нея товарен кораб "Прогрес М-26М", чийто двигатели обаче не могли да бъдат запалени.
Промяната в орбитата засяга корекция във височината на полета.

Само преди три седмици МКС загуби втори товарен кораб, който трябваше да снабди станцията с хранителни товари.

Агенциите припомнят, че в момента на МКС се намират шестима астронавти - руснаците Генадий Падалка, Михаил Корниенко и Антон Шкаплеров, колеагите им от НАСА Скот Кели и Тери Върст и италианската астронавтка Саманта Кристофорети.

Ракетата-носител "Протон-М" трябваше изведе в орбита мексиканския спътник MexSat-1 (Centenario). Както съобщава агенция Новости, позовавайки се на свой източник, мексиканският спътник е "изгубен".

"Случи се извънредна ситуация. Репортажът е завършен", заявил коментаторът на Роскосмос, който следи излитането.

Засега, от руската космическа агенция не са коментирали причините за аварията, с изключение на това, че създават комисия за разследване причините за аварията.

Временно се отлагат планираните изстрелвания на ракетите "Протон".

Този модел ракети се произвеждат от 1965 година от космическия научнопроизводствен център "Хруничов". До този момент са извършени повече от 400 пуска с тази ракета.