"Реформите не се бавят, реформаторите не присъстват на всички обсъждания". С тези думи вицепремиерът Румяна Бъчварова обори в кулоарите обвиненията на Реформаторския блок, че ключовите реформи не вървят с желаните темпове.

Тя коментира действията на тъмносиния лидер Радан Кънев във Фейсбук, които разпалиха парламентарни страсти в последния работен ден на депутатите за това лято.

Мисля, че това е опит да се героизира позицията на РБ в очите на избирателите. Това е доста по-крайно и с висок емоционален градус изказване, отколкото би било в директен разговор, обяви Бъчварова, като разтълкува коментара на Кънев като отворено писмо към избирателите.

За нея обаче това не е сериозно политически, ако е действителна реплика към ГЕРБ. Според Бъчварова, Кънев заедно с Петър Москов имат чести срещи със самата нея и премиера Бойко Борисов и именно това е форматът, в който такива неща трябва да се коментират, не онлайн.

"Не мисля, че реформите се бавят. Това, че РБ не присъства на всички обсъждания е факт, това е видно за всички", отсече вицепремиерът.

Тя отрече някога да е поставяно и обсъждано намаляване броя на министрите на реформаторите в кабинета." Аз не знам за такива инициативи като вицепремиер по коалиционните политики.

Личното ми мнение е, че се преекспонира това право на по-малките партньори, което застрашава приетата от нас програма", прецени тя, като поиска да знае какво значи да се преосмислят приоритетите на правителството, след като те са приети в общата програма на мнозинството.

Бъчварова още не се бе запознала с искането на реформаторите да се свика незабавно Съветът за развитие, а уточни, че той е бил отлаган два пъти досега поради натоварен график на участниците. Във формата влизат всички министри заедно с целите ръководства на парламентарните групи.

"Надявам се в първата сряда след ваканцията Съветът да се свика", сподели Бъчварова. "Ако трябва, ще го свикаме по-скоро, няма проблем", коментира вицепремиерът, като разбра за реформаторските щения, това да стане още следващата седмица.