В системата на МВР да се приложи американското правило за бонусите при пенсиониране, предложи бившият премиер Иван Костов пред Дарик. 

Според този принцип полицаите ще запазят настоящите си привилегии, но за всяко нарушения ще има санкции и ще губят от тях. По думите на Костов по този начин полицаите ще бъдат много по-мотивирани да изпълняват служебните си задължения.

По думите на Костов, ако американският опит се въведе у нас и започнат да се налагат подобни санкции, ще останат 30 000 силно мотивирани полицаи, които няма да нарушават закона.

"Да има 20 заплати, но да може да ги загубиш. И да загубиш не само тия 20, но и да загубиш допълнителното си пенсионно осигуряване, защото не си бил истински полицай. Това да влезе в санкциите на полицаите и ние от тези 40-50 хиляди души ще имаме 30 хиляди истински силно мотивирани да спазват закона, да не го нарушават и да карат другите да не го нарушават", каза Костов.

Иван Костов призова тази идея да бъде обмислена - всяко нарушение да води до намаляване на социалния пакет при пенсиониране. Той обясни, че това дисциплинира американските полицаи, защото те рискуват да загубят не просто част, но и цялата си пенсия.