Русия внaся редица поправки в действащата от 2010 година военна доктрина, което e продиктувано от разширяването на НАТО, проблемите с противоракетната система за отбрана на Европа и кризата в Източна Украйна.

Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов.

„Нямам никакво съмнение, че приближаването на военната инфраструктура на страните членки на НАТО към нашите граници, включително чрез разширяване на блока, ще остане една от външните военни заплахи за Русия", посочи Попов.

По думите му усилията на САЩ и НАТО да увеличат стратегическия си офанзивен потенциал става все по-очевидно. Той алармира, че САЩ усилват натовските войски в страните от Прибалтика, което е в непосредствена близост до границите на Русия.

Според него една евентуална агресия срещу Крим ще се разглежда като такава и срещу Русия.

В заключителната част на действащата военна доктрина от 2010 се казва, че може да се промени при изменение на военната опасност и заплаха, припомни Попов и добави, че документът изразява възгледите на Русия по отношение на военната сигурност.

По думите му с оглед на новите тенденции на развитие на военнополитическа обстановка по света, през последните години е „нужно прецизиране на някои отделни положения в доктрината".

Това най-вече се дължи на възникналите нови военни опасности и военни заплахи за Руската Федерация, които се проявяват в събитията от „Арабската пролет", въоръженият конфликт в Сирия, както и ситуацията в Украйна и в близкия район", каза руският представител.

Той подчерта, че промените във военната доктрина не са само свързани с външни фактори, но и с изменение на състава и организационно-щатната структура на Въоръжените сили на Русия. Попов отбеляза създаването на войски към Въздушно-космическата отбрана, както и приемането в последно време на закони и поправки, отнасящи се до военната отбрана.

За изготвянето на предложения с цел внасяне на изменения в програмния документ е създадена междуведомствена работна група при Съвета за сигурност на Русия.

Междувременно съветникът на руския президент по външна политика Юрий Ушаков коментира публикуваната в медиите информация, че Владимир Путин е казал на шефа на Европейската комисия Жозе Барозу, че може да окупира Киев за две седмици.

Взето е извън контекста и имаше напълно различно значение", каза Ушаков пред ИТАР-ТАСС.

Италианският вестник La Repubblica писа, че Путин е казал в телефонен разговор с Барозу: „Ако искам, мога да превзема Киев за две седмици".