„Хората на духа и изкуството рядко са били богати на пари, те по-скоро са били богати на душевност, на признание на техния труд." Това заяви министърът на културата Петър Стоянович по време на връчването на грамотите на наградените участници в Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, което се проведе в Руския културно-информационен център в София.

„Не очаквах да видя толкова много усмихнати лица на млади хора, които са се посветили на изкуството, знаейки колко тежка и отговорна ще е тяхната съдба напред", заяви още той. „Хора като вас ще водят утре България, Европа и част от света напред, защото, надявам се, лека-полека ще схванете, че материалното в този живот е важно, но духът е единственото нещо, което може да ни спаси и да ни води напред", категоричен е министър Стоянович.

„Що се отнася до Министерство на културата, нашата помощ ще продължи, ако е рекъл Господ - може и да се задълбочи, но ви моля за разбиране, че правим в момента каквото можем, с вас сме! Желая Ви успех! На добър час!" така той поздрави лауреатите и участниците в тазгодишното издание на националния младежки конкурс.

Той благодари специално и на любезните домакини от Руския културно-информационен център, които предоставиха мраморната си зала за събитието, като изрази надеждата си сътрудничеството между българското Министерство на културата и РКИЦ да продължи и занапред.

Вторият секретар на посолството на Руската Федерация в България Олга Ковальова, от името на посолството, поздрави новия министър на културата и му пожела успех в отговорната мисия.
„Надяваме се руско-българските отношения в културната сфера да получат нов импулс", допълни тя.