Десетки близки на болни от миелофиброза мълчаливо се опълчиха на НЗОК за това, че у нас не е безплатно осигурено скъпо лекарство за тежкото заболяване.

Елена Дянкова, която преди месеци повдигна темата в търсене на лек за болния си баща, поведе мирен протест пред Касата преди заседание на Надзорния съвет. По думите й лекарството е одобрено от една година в Позитивния списък на страната, но още не е осигурено.

Това е диагноза, при която лекарите поглеждат надолу, обясни младата жена, като сподели, че получила оправдания от Касата, че все още има процедури за изпълнение, а и сумата за медикамента не е предвидена в бюджета за тази година.

Би било по-милосърдно да ги разстрелят на площада, отколкото да ги оставят да се мъчат, заяви тя с уточнението, че от нелечимото заболяване у нас страдат не повече от 50 души. Дянкова е оптимистична, че Надзорният съвет днес ще излезе с положително за баща й решение.

Миелофиброзата е заболяване на костния мозък, при което се нарушава нормалното производство на кръвни клетки. То е рядко срещана разновидност на хроничната левкемия и води до частична загуба на костния мозък. Болните страдат от тежка анемия, слабост и умора, уголемени далак и черен дроб.

Терапията с въпросния медикамент не е животоспасяваща - тя позволява на пациентите да водят нормален живот, но за неопределено време. Лечението трябва да е дългосрочно, като месечната му стойност стига до 13 хиляди лева.