Главният прокурор Борис Велчев и Инспекторатът към правосъдното министерство да започнат незабавна проверка на наказателното производство срещу собственика на „Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев, като посочи какви са причините за неговото забавяне.

За това настоя Радан Кънев от ДСБ, като поиска и прокуратурата да започне разследване за престъпление по служба по повод данните за упражнен натиск върху висши магистрати и за последвало умишлено забавяне на производството.

Кънев посочи, че изнесените в медиите разговори на Павлов доказват, че Синята коалиция е била разрушена отвън - от управляващите от ГЕРБ, със съдействието на близките им медийни монополи и олигархични кръгове.

Всичко това показва как от името на ГЕРБ шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов използва незаконни методи за елиминиране на политическата алтернатива.

По думите на Кънев, тези разговори са свидетелство и за кризата в българския обществен живот, като разкриват грубия политически натиск върху прокуратурата, осъществяван от ръководителите на изпълнителната власт в услуга на близки до властта; политически чадър върху обслужващите властта медийни и бизнес кръгове, като се цели прекратяване на наказателно производство срещу тях.

Тези разговори показват и нечистата сделка между парламентарното мнозинство и днешния компрометиран не само пред всеки български гражданин, но и пред ЕК състав на ВСС, целяща именно той да избере бъдещия главен прокурор, заяви още Радан Кънев по време на брифинг в централата на ДСБ.

 

Той отправи молба и към държавния глава да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт в частта им, позволяваща настоящият състав на ВСС да избере наследника на Борис Велчев.

От партията на Иван Костов очакват и реакцията на министър-председателя Бойко Борисов „по повод грубата задкулисна намеса и кадруване в работата на съдебната власт на вътрешния министър."

Тъмносините коментираха и учредяването на партията на Меглена Кунева. Петър Москов категорично заяви, че не се чувстват застрашени от нея.

Той добави, че е прочел учредителната декларация на „България за гражданите" и са му направили впечатление три думи - свобода, справедливост и солидарност. „Ако към това добавите и юмрук, който стиска червена роза, се получава символа на социалистическия интернационал", каза още Москов.

Той не скри притеснението си от това, че „говорим за поредната политическа формация, която макар и на този етап от развитието си говори само общи приказки."

„Няма нито една дума как икономическите проблеми могат да се решат", подчерта общинарят. По думите му, ако хората се вгледат внимателно ще установят, че това са същите неща, казани на последния конгрес на БСП.

От ДСБ са категорични, че проблем с консолидацията вътре в партията никога не са имали и припомниха, че ще започнат подготовка за самостоятелно явяване на изборите догодина. Тъмносините не очакват и нови хора, които да ги напуснат по посока Кунева.