Руският президент Владимир Путин приветства преизбирането на президента Барак Обама и обяви, че се надява това да има позитивен отпечатък върху отношенията със САЩ, съобщава Ройтерс.

Въпреки призова на Обама за „рестартиране" на връзките с Русия, отношенията между двете страни са обтегнати заради противоракетната отбрана в Европа, човешките права в Русия и конфликтът в Сирия. Но Москва бе предпазлива по отношение на републиканския кандидат за президент Мит Ромни, който заяви по време на кампанията си, че Русия е „геополитически враг номер едно" на САЩ.

Като цяло Кремъл приветства новината за победата на Барак Обама на изборите", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от „Интерфакс".

Надяваме се, че позитивното начало в двустранните отношения и международното сътрудничество между Русия и САЩ,, в интерес на международната сигурност, ще се развие и подобри", каза той.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев, който бе президент на страната по време на мандата на Обама заяви, че е радостен, че Обама е победил Ромни.

За нас, той (Обама) е разбираем и предвидим партньор. Това е най-важното нещо в политиката", каза Медведев по време на визита във Виетнам.

Щастлив съм, че президентът на много голяма държава, много влиятелна държава не е човек, който смята Русия за враг номер едно. Това е забавно. Някакъв вид параноя", изтъкна той.

Външният министър на Русия Сергей Лавров подчерта от своя страна, че Русия е отворена за сътрудничество с новата администрация на Обама, но подчерта, че Москва очаква бившия враг от Студената война да се споразумее с Русия като равен партньор.

Ще продължим да работим с тази администрация. Готови сме на базата на взаимна равнопоставеност, общи ползи и взаимно уважение... да отидем толкова далеч, колкото американската администрация е склонна да отиде", заключи Лавров.

Междувременно посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че стратегията на САЩ в отношенията с Русия ще остане същата. „Преди четири години администрацията на Обама формулира стратегия в отношенията с Русия, която ще бъде следвана и сега", отговори той на зададен към него въпрос в „Туитър", съобщава ИТАР-ТАСС.