Италия е една от страните, които се очаква да вземат активно участие във въздушната военна операция в Либия, съобщава euronews.

Ключова роля за осъществяването на акцията в Джамахарията ще изиграе въздушната база Сигонела в Сицилия. Тя осигурява логистична подкрепа за Шеста Флотилия на САЩ и е една от най-близките бази на НАТО до северноафриканската страна.

Агенциите припомнят, че правителството в Рим преустанови сключеното с Либия споразумение през 2008 г. Припомняме, двете страни подписаха договор за приятелство, който значително укрепи икономическите им отношения, превръщайки Италия в първия търговски партньор на Либия.

Стана още ясно, че правителството на Италия ще проведе извънредно заседание. Очаква се по време на срещата да бъде обсъдено как точно ще участва Италия във военната интервенция в Джамахирията.

Днешните новини от Рим са знак за промяната в отношението на италианските власти към режима на Кадафи, посочват анализатори.  

До момента Италия беше скептична за призивите от Франция и Великобритания за налагане на зона без полети или за извършване на въздушни полети срещу Либия. Само преди ден външният министър Франко Фратини коментира, че страната му е малко вероятно да се присъедини към коалицията срещу Джамахирията.

По думите му в никакъв случай не трябва да се върви по пътя към войната. Международната общност не трябва да предприема военни действия в Либия, категоричен бе Фратини.