Петима души са загинали в 17 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В пътните инциденти са ранени 20 души, а четирима са с опасност за живота. В София са станали 6 тежки и 98 леки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени шестима души.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места мокри. На автомагистралите „Люлин", „Тракия", „Хемус" и „Марица" настилките са сухи. Дъжд превалява в областите Търговище, Благоевград, Кюстендил и в районите на „Боровец", Владая, Лом и прохода Петрохан.

Поради мъгла е намалена видимостта до 60 метра в районите на Ботевград и „Боровец", до 80 метра в Мездра и до 100 метра в област Видин, отсечката Дунавци-Арчар.
Затворени са проходите Върбишки, Твърдица - Елена, Етрополе - Златица и Дюлински за товарни автомобили.

В сила са следните ограничения за движение на моторни превозни средства: забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка, Вратник и Петрохан и по пътя Костенец-Самоков и над 20 тона - през Айтоски проход. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан.

Ограничения за движение на моторни превозни средства има на пътя Плевен-Троян-Кърнаре, Бургас-Елхово, Калофер-Априлци и Хасково-Свиленград-КПП Капитан Андреево.