Международният съд в Хага обяви, че декларацията за независимосст на Косово от Сърбия от 2008 г. е била законнна - решение, което може да бъде прецедент за сепаратистки региони по света.

"Декларацията на независимостта на Косово от 17 февруари 2008 година не нарушава международното право", обяви председателят на съда Хисаши Овада.

Председателят на съда Хисаши Овада изтъква, че на независимостта на Косово трябва да се разглежда в контекста на ситуацията, която е довела до обявяването на този акт.

Мнението на съда няма задължаващ характер.

Сръбският външен министър заяви, че страната му ще продължава да защитава суверенитета си и териториалната си цялост.

Във връзка с очакваното решение премиерът на Косово Хашим Тачи заяви по-рано днес, че не очаква "победители или победени" в резултат на мнението на съда.

Очаквам това да е правилно решение, според волята на гражданите на Косово.

През февруари 2008 година Косово едностранно провъзгласи независимостта си от Сърбия.

Тогава Косово бе подкрепяно единствено от САЩ и още няколко страни - членки на ЕС. До момента, младата държава има подкрепата на 69 държави по света.

Припомняме, правният въпрос бе повдигнат от Белград  през декември 2009г.

Сърбия представи документи от 700 страници, които показват какво се е случвало през 20 век в Косово. Бяха приложени и няколко карти с положението на Косово през различни периоди.

Решението на съда не може да бъде присъда, а консултативно становище, но може да бъде използвано от всяка една от страните като аргумент при решаване на бъдещи спорове.

Очаква се решението да доведе до признаването на независимостта на Косово от още държави и до приближаването на Прищина до членство в ООН.

В сряда американският вицепрезидент Джо Байдън препотвърди подкрепата на САЩ за Косово по време на среща с пристигналия на посещение косовски премиер Хашим Тачи.