Има проблем по вноса на заместителите на мляко и месо. Toва заяви земеделският министър Валери Цветанов, цитиран от БНР.

Това се връща като камшичен удар обратно при животновъдите и те не са в състояние да реализират своята продукция, каза още той в село Старо Железаре, след като заряза лозята на празника Трифон Зарезан.

Цветанов уточни, че преди месец новият директор на Националната ветеринарно-медицинска служба е поискал със заповед големите вериги да продават на отделни щандове подобни заместители на мляко и месо, за да може българският потребител да знае какво купува.

Земеделският министър определи като "голям" съществуващия проблем с месопроизводителите, като подчерта, че не е нормално килограм сланина да достига 4 лв., а кренвиршът да е 3,80 лв. за килограм. Става въпрос за голяма измама, констатира Валери Цветанов.

Със съществуващата в момента нормативна уредба не може да се защити родният производител. В тази връзка той свиква утре в 9 часа Консултативния съвет към Министерство на земеделието и храните и представители на Асоциацията ни животновъдите за да се намери решение по техния проблем.

При зърнопроизводителите няма закъснение по отношение на плащането на европейските и националните субсидии, каза още Валери Цветанов.

Припомняме, след шестчасова среща в петък между зърнопроизводители и представители на Министерство на земеделието стана ясно, че до 20 февруари 2009 г. на земеделците ще бъдат изплатени около 70% от цялата сума за директни плащания.