Съдия Иво Дачев, който води делото за Корпоративна търговска банка /КТБ/, възобнови търговско дело № 7549/2014 (делото за несъстоятелността на КТБ), съобщиха от СГС. То е насрочено за разглеждане в съдебно заседание на 15.04.2015 г. от 10 часа, за която дата ще бъдат призовани "Корпоративна търговска банка" АД чрез назначените временни синдици, БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и СГП, както и встъпилите акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

Датата 15.04.2015 г. е най-ранната, на която заседанието може да се проведе, за да бъде спазен процесуалният срок за призоваване по чл. 56, ал. 3 от ГПК по отношение на Прокуратурата и встъпилите акционери (тридневен е срокът по чл. 11, ал. 7 от ЗБН, който се отнася само до БНБ, банката с отнет лиценз и Фонда).

В определението по делото е посочено, че съгласно чл. 230, ал. 1 от ГПК, производството се възобновява служебно или по искане на някоя от страните, след като бъдат отстранени пречките за движението му, като в случаите, в които производството е спряно до разглеждането на друго дело, съдът и сам взима необходимите мерки.

В определението съдя Дачев е посочил, че поради изложените съображения и независимо, че никоя от страните не е поискала производството да бъде възобновено, съдът го възобновява служебно.

Съдът указва на БНБ в срок до съдебното заседание да предостави препис от влязло в сила решение на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Магистратите разпоредиха на временните синдици в същия срок за предоставят и акт за встъпване в длъжност. При неизпълнение на срока, същите ще бъдат заменени.

В определението съдия Дачев дава възможност на страните в срок до 15.04.2015 г. да заявят, отказват ли се от закрилата на чл. 11, ал. 2 от ЗБН за разглеждане на делото при закрити врата и дават ли изричното си съгласие за разглеждането му в открито съдебно заседание. Определението не подлежи на обжалване, гласи съобщението на съда.