Почти по едно и също време - в централата на БСП и в парламента - Сергей Станишев и парламентарната група на ГЕРБ коментираха „австрийския скандал", който замесва името на Станишев и PR агенцията на Моника Йосифова.

На брифинг в НС от ГЕРБ поискаха анкетна комисия, която да разследва случая „Петер Хохегер".

В същото време експремиерът Станишев заяви в централата на БСП, че Цветан Цветанов спекулира, манипулира и прави лъжливи внушения по темата.

Когато водиш бойни действия и нещата не стоят добре за теб, една от тактиките е да хвърлиш димка, отбеляза соцлидерът. Той беше категоричен, че по обществената поръчка, спечелена от австрийска компания, са направени не малко проверки и че всичко е налично.

По мнението на Станишев е дадено указание да се съчинява българска следа по скандал, който тече в Австрия. Случаят според него е опит да се отвлече вниманието от реалните проблеми, опит за шантаж и опит за запушване на устата.

Припомняме, по думите на Цветанов през 2007 и 2008 г. българското правителство е превело на фирма на австриеца Петер Хохегер 1,5 млн. евро за провеждане на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС, и част от тези средства впоследствие се върнали в PR агенцията на Моника Йосифова, с която Станишев съжителства и има дъщеря.

Това просто няма да стане, няма да ми запушат устата, защото моята съвест е чиста, заяви Станишев и добави по адрес на управляващите - никога няма да имат в лицето на БСП партия, която да им клекне.

Припомняме, скандалът тръгна от австрийския Die Presse, който публикува разследване, в което се споменава, че фирмата на разследвания за подкупи Хохегер е ангажирала като български подизпълнител агенцията на Йосифова.ГЕРБ предлага анкетна комисия за случая "Хохегер", в който бе замесено името на бившия премиер Сергей Станишев и приятелката му Моника Йосифова. Това е най-подходящият начин, за да се отговори на множеството въпроси, които възникнаха в последните дни, посочи Димитър Главчев.

Той допълни, че българският парламент реагира малко със закъснение, тъй като скандалът се вихри в Австрия поне от месец. Чувстваме като наше задължение и отговорност като народни представители да положим всички усилия, които позволява закона, за да установим каква е истината, подчерта Главчев.

От ГЕРБ заявиха, че няма да се снишават и да чакат да отмине бурята. Депутатите на управляващата партия дори са готови да съдействат на колегите си от австрийския парламент, където също има анкетна комисия по случая.

Призоваваме колегите ни от всички парламентарни групи, включително и тези, които нямат парламентарна група в парламента, да се присъединят към нашата комисия, за да можем да изчистим името на България, каза още Димитър Главчев. Учудващ е устремът, който паниката на Станишев заема, с тези думи Цвета Караянчева коментира казаното от соцлидера по време на днешната пресконференция на БСП.

Паниката е лично за негова сметка, защото виждате по какъв начин с господин Първанов си подават топката, той е изнервен, нормално е, каза Караянчева.

Многократно сме били обвинявани в лобизъм от БСП, каза и Валентин Николов. Какво се оказва - БСП плаща на лобисти и по неясно какви пътища парите стигат до висши функционери в Австрия, а може би и другаде в Европа, допълни той. БСП използва лобизма по мръсен начин, категоричен е Николов. Трябва да изнесем фактите такива, каквито са, аз предполагам, че няма да са много лицеприятни, подчерта депутатът.

По думите му скандалът в Австрия е придобил такива мащаби, че там се искат законодателни промени за лобизма и корупцията. Искаме да допринесем към нашите австрийски колеги и към българското общество, посочи Валентин Николов.

Той коментира и обвинението на Станишев, че от ГЕРБ са термити с думите: "Ако термитите трябва да разкрият истината чоплейки, може и да сме такива, няма проблем".