Военният министър на Сирия е загинал при самоубийствен атентат в сградата на Службата за Национална сигурност в Дамаск, съобщи държавната медия, цитирана от СиЕнЕн.

„Терористичната бомба" е избухнала по време на среща на министрите. Няколко души са ранени, като някои от тях са в критично състояние, съобщава държавната телевизия.

Експлозията е станала в строго охраняваният район Рауда в центъра на столицата, след като за четвърти пореден ден се водят ожесточени сблъсъци между войските на Асад и Свободната сирийска армия.

Сирийският военен министър Дауд Абдулла Раджиха е бил убит при експлозия, според Ройтерс и сирийската държавна телевизия.

Загиналият военен министър е ортодоксален християнин от Дамаск. 65-годишният министър поема поста през август 2011 година. Преди това той е служил в Генералния щаб на Армията на Сирия.

Държавната телевизия потвърди, че вътрешният министър Мохамед Ал-Шаар, е бил ранен при експлозията в Дамаск и е в стабилно състояние. Други агенции съобщават, че вътрешният министър е починал. За момента информацията е противоречива.

Шефът на разузнаването Хишам Бехтяр също е пострадал.

Базираният в Ливан новинарски канал Ал-Маяден информира, че няколко висши служители по сигурността са загинали при взрива, без да се съобщава допълнителна информация.

По непотвърдени данни генерал Хасан Тюркамни, бивш военен министър, е загинал при експлозията.

Активисти в Дамаск съобщиха, че Републиканската гвардия е затворила болница „Шами" в столицата, след като линейки са докарали пострадали от атентата.

"Ал Арабия" оповестява, че заместник-военният министър Асеф Шаукат, който е зет на Башар Асад, е починал, въпреки че други медии информират, че е ранен.

Телевизия „Хизбула" и държавната сирийска телевизия информират, че Шаукат е загинал.

Ройтерс предаде, че атентаторът е работил като бодигард във вътрешното обкръжение на Асад.

„Терористичната експлозия, която имала за цел да удари сградата на Службата за Национална сигурност в Дамаск, се е случила по време на среща на министри и редица ръководители на държавни агенции по сигурността", пояснява държавната телевизия.

Сирийската бунтовническа ислямистка групировка Джамаат Лиуа ал-Ислам (Бригадата на исляма) е поела отговорност за атентата. Отговорността е поета и от Свободната сирийска армия.

Командир от бунтовническата армия, която пое отговорност за атентата съобщи, че неговите сили са поставили бомба в стаята, където правителствените лица са провеждали разговорите. Той отхвърля твърденията, че е било самоубийствен атентат.

Активистът Шакеб ал-Джабри смята, че атаката е работа на Свободната сирийска армия и той прогнозира, че правителството ще стартира масивна операция за отмъщение срещу убежищата на бунтовниците в столицата в следващите няколко часа, пише „Гардиън".

Правителството на Асад обеща да унищожи отговорните лица на фона на страховете от увеличаване на бомбардировките срещу укрепленията на опозицията.

В изявление на военните се обвиняват за атаката наемници. В него се казва още, че правителството е „по-решително от всякога да се изправи срещу всички форми на тероризъм и отсичане на всяка ръка, която вреди на националната сигурност".

Съобщава се, че шефът на Генералния щаб Фахед ал-Джасем ал-Фреих е назначен за нов военен министър.