Нито една от жертвите на групата за отвличания „Наглите" не дойде на днешното заседание на Софийски градски съд. Те бяха представени от адвокатите си.

Припомняме, подсъдими по делото са Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков и Митко Лебешковски, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев. Ивайло Евтимов и Прокопий Прокопиев.
Те са обвинени в това, че са образували и ръководили организирана престъпна група за отвличания.
Всички от групата са обвинени и за извършени 11 отвличания - на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Аврамов, Камелия Аврамова, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински, както и опит за отвличане на Борислав Динев.

Обвиняемите бяха доведени при засилена полицейска охрана, а на влизане в съдебна зала, един от тях, Данчо - Релето, не пропусна да се скара на журналистите, които ги посрещнаха: „Защо не ни отразихте, когато пребиха Валентин, а само снимате". (Валентин Янев - Вальо Бореца е смятан за мозъка на „Наглите" - бел. ред.)

На днешното заседание бяха изслушани поредни записи от СРС-та с „преговорите" между директора на Национална следствена служба Бойко Найденов и свидетелят Валентин Михайлов - Ихтиманския.

Разговорът между двамата започва с предупреждението от страна на Найденов: „Положението не е никак розово" и продължи с опитите му да убеди Михайлов да свидетелства срещу групата. По думите на шефа на следствието все някой ще спечели от неговото решение, каквото и да е то, но в случая по-добре „живо куче, отколкото мъртъв вълк".

„Кажи си истината, кажи това, което те питат и началникът и директорът", призовава Найденов. В отговор на този апел Ихтиманския казва, че не е сигурен дали това, което знае може да им помогне.

Почти един час разследващите се опитват да го убедят да даде показания като в замяна на тава му предлагат различни варианти - да го направят защитен свидетел, да му намалят наказанието, да го изведат в чужбина - Италия, Испания, Франция, в зависимост от езика, който предпочита. Друга процедура, която му предлагат е да бъде анонимен свидетел.
Това по думите на Найденов също крие рискове, тъй като ще каже неща, за които само той знае и така ще се сетят за кого става въпрос. Разследващите предлагат на Ихтиманския лична охрана или промяна на самоличността.

В разговора Михайлов в крайна сметка споделя, че знае за осем от общо 11-те отвличания. Във връзка с Михаил Краус той казва, че е държан в къща, собственост на турчин в село Гос в близост до Брезник.

В разговора свидетелят намесва името и на Васил Маникатов, който в момента е в ареста. Соченият за един от най-влиятелните наркобосове в южна България в момента чака насрочване на делото му за екстрадиция по европейска заповед на Гърция.