Продължава строежът на завода за отпадъци на площадката "Садината" до с. Яна. Веднъж месечно проверявам напредъка лично, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

По време на днешното си посещение на обектите, кметът припомни, че се работи по актуализиран график и три от сградите вече се покриват - за сепарирането и производствените сгради. Трябва да се продължи наваксването от забавянето през лятото заради лошото време, посочи Фандъкова.
По думите й изоставане може да има в приемната сграда, чието строителство зависи от метеорологичните условия. Изграждането на подземните инженерни мрежи също се забавя, каза Фандъкова.

Тя отбеляза, че закъснението след срока по договор се санкционира с 200 000 хил. лв. за ден просрочие. Кметът изрази надежда строителите да направят всичко възможно да не се стига до санкции. Оборудването за завода вече е пристигнало от Германия и Австрия, каза още кметът. Тя съобщи, че до края на следващата година заводът трябва да бъде завършен и да се направят пробните експлоатации. Въпреки спрените средства по ОП "Околна среда" успяхме да гарантираме строителството на завода до края на годината с общинските средства, осигурени от заема от Европейската инвестиционна банка, изтъкна кметът Фандъкова. Тя изрази удовлетвореност, че оперативната програма е вече отворена и проблеми с финансите няма да има.

Проектирането и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на горивни продукти, се изпълнява от Обединение "Актор АД -
Хелектор АД", по договор на стойност 213 462 193 лв. Заводът ще преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.

Сериозни забавяния има и по проектите за изграждане на регионални депа за отпадъци в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която инспектира работата по довършването на депото за отпадъци край бургаското село Братово. То ще обслужва девет общини.

Василева посочи рискови проекти за изграждане на депа за отпадъци. Сред тях са тези в Самоков, Разлог, община Бани, Русенско.

Тя добави, че министерството ще се опита да спаси каквото е възможно до края на 2015-та, тъй като в следващия програмен период страната ни не може да разчита на европейски пари за такива дейности. Финансиранията ще са само по отношение на съоръжения за предварително третиране на отпадъци. В добри темпове се движат проектите в Бургас, София, Стара Загора и Габрово. Но навсякъде има забавяне. Като причина за това Василева посочи спрените пари по оперативна програма "Околна среда".

Част от общините, сред които Бургас, се опитаха да спасят проектите си като ги финансираха от местните бюджети, за да не спира строителството. Сред проблемите за тази година са и бедствията, които нанесоха щети. В момента министерството събира информация от общините. Резултатите ще бъдат докладвани на Европейската комисия. Бедствията и наводненията са нанесли щети в общините Добрич, Варна, Мездра, Габрово и Бургас.