Президентът Георги Първанов откри дискусията за промените в избирателната система и я нарече „безпрецедентна".

Държавният глава изтъкна, че е общо мнението за необходимостта от промяна и че доминира позицията, че промените не би трябвало да засягат само изборното законодателство, а и политическия модел и функционирането на политическите партии.

Да има или да няма смесена избирателна система и какви да са механизмите на функциониране на партиите, къде е постижим консенсус, къде различията са непреодолими - това са очертаните въпроси за дискусията от президента.

На организираната кръгла маса в НДК присъстват лидери както на парламентарно представените партии, така и извънпарламентарно представените, експерти, представители на неправителствения сектор, медии - всеки, който има интереси и отношение към проблематиката, може да вземе участие.

Неприемливо е наличието на 380 партии, които съществуват и някои се превръщат с маска за корпоративни или лични интереси и облаги 

Неприемливо е наличието на 380 партии, които съществуват и някои се превръщат с маска за корпоративни или лични интереси и облаги, посочи Георги Първанов.

Той е категоричен, че новите правила трябва да доведат до повишаване на изискванията и обърна внимание на критериите.

Първанов посочи и опасността от вземане на властта от неясни политически субекти, както и опасността да се „бетонира" статуквото с ограничаване на  шансовете за възникването на нови политически субекти.

„Трябва да бъде намерен балансът при изработване на новите правила", каза Първанов.

Коментирайки финансирането на политическите партии, президентът посочи, че основният фактор, който генерира политическа корупция, е непрозрачното финансиране на партии и предизборни кампании и посочи, че за функционирането на партиите и кампаниите се харчат много повече средства от законово определените.

Той постави въпроса защо няма ограничителни прагове в Закона за партиите.

Основният фактор, който генерира политическа корупция, е непрозрачното финансиране на партии и предизборни кампании  

Президентът предложи при учредяването на всяка партия тя да се регистрира в Сметната палата, да има публична разплащателна сметка за всички дарения и за разплащанията й.

Той предложи и прекратяване на даренията от юридически лица, като дарители да могат да бъдат само физически лица.
Освен това при всяко дарение да се попълва декларация за конфликт на интереси.

Да се въведе и публичен регистър на рекламните и PR-агенциите, предлага още президентът.

За реформата в избирателната система държавният глава заяви, че подкрепя смесена система с доминация на пропорционалната и застъпване на мажоритарната.

По повод твърденията, че може мажоритарно избраните депутати да бъдат политически нестабилни, Първанов изтъкна, че има сведения за 35 такива в момента и постави въпрос защо се смята, че мажоритарно избраните ще са по-нестабилни политически от избраните с пропорционална листа".

Според Първанов преференциалната листа не е реформа, а утвърждаване на експериментираното вече при евроизборите.