ГЕРБ чака референдума за АЕЦ "Белене" и спира разговорите с инвеститора.

Това обяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, потвърждавайки казаното по-рано днес от премиера Борисов, че замразява преговорите.

Добрев подчерта, че няма да се предприемат никакви действия, докато не се чуе гласът на народа, с което министърът повтори и казаното от президента Плевнелиев, че задължително трябва да се проведе референдум.

Припомняме, в парламента има внесени и проверени над 500 хиляди подписа, събрани от БСП, с искане за референдум по проекта „Белене".

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за изграждането на нова АЕЦ на площадката в Белене.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като откри новата академична година в Техническия университет в София.

"Има 500 хиляди валидни подписи на граждани за провеждане на референдум и процедурата практически е в ход. Трябва да се съобразим с волята на хората, в противен случай ще бъде нанесен удар срещу демокрацията", категоричен беше Росен Плевнелиев.

Държавният глава се обяви за пълна прозрачност по енергийните проекти.

"Предстои България да проведе първия референдум в демократичната си история и той трябва да бъде подготвен много добре и да бъдат осигурени всички условия българският народ да бъде коректно информиран преди да направи своя избор", смята президентът.

Междувременно и премиерът Борисов се обяви за по-скорошното провеждане на референдума за атомната централа в Белене. Според министър-председателя референдумът за АЕЦ "Белене" трябва да се проведе бързо и да не съвпада с изборите като дебатите да бъдат в парламента.

За да бъде по-икономично референдумът може да се проведе по електронен път, което ще е и тест за гласуването по този начин, заяви във Велико Търново Биросов, цитиран от БТА.

Той заяви, че ще разпореди преговорите с инвеститорите да бъдат замразени, за да се даде отговор на експертните въпроси.

"Трябва сега да се спрат всички преговори, защото след петък, когато Лили Павлова отчете над 500 хиляди гласа, а те как са ги събрали за всички стана ясно - както си плащат за избори станишевите хора, така си плащат и за референдум, имат много пари - плащат, но така или иначе, спазвайки Конституцията, референдум трябва да се проведе", изтъкна премиерът, цитиран от БНР.

Той обаче уточни, че трябва бъде много ясно разписан референдумът - като се дадат 22 милиарда кой и откъде ще ги вземе, колко след това ще струва токът, след това кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво. "Т.е. ще обременим хората с много експертни въпроси и ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа "за" или "против", уточни Борисов.

Бойко Борисов постави въпроса защо Сергей Станишев не е подписал досега за АЕЦ"Белене" и призова социалистите, когато говорят за монополи и олигарси да посочат конкретни имена.

На пресконференцията в МИЕТ депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че е много важно въпросът за референдума да се прецизира.
В този му вид - искате ли АЕЦ "Белене" или не, въпросът е почти предрешен.

Добрев посочи, че едно по точно формулиране на въпроса би изглеждало така: "Искате ли  да се упълномощи правителството да изтегли държавен заем, за да финансира проекта АЕЦ Белене". Такава формулировка предложи председателят на Народното събрание Цецка Цачева в края на миналата седмица, заяви още енергийният министър.

На въпрос на Mоney.bg ако народът каже, че не иска АЕЦ Белене, възможно ли е централата след това да се изгради с частни средства, Добрев отговори, че именно за това е важно въпросът да се формулира правилно.

Министър Делян Добрев обеща, че допитването ще се проведе възможно най-скоро. На свой ред депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев поясни, че трябва да минат всички законови процедури.

За да се ускори произвеждането на референдума, той може да бъде изцяло електронен и да се гласува по интернет, каза още Делян Добрев. Министърът се аргументира с преброяването преди една година, част от което се проведе и през интернет.

На пресконференцията Делян Добрев посочи, че при правителството на Тройната коалиция е избрало руската Атомстройескпорт за строител на АЕЦ "Белене" чрез обществена поръчка, която не е завършила защото и двете компании не са предложили цена за реализацията на проекта.
Как тогава правителството е взело решение да избере Атомстройекспорт, попита Добрев.