Откровен разговор са провели служебният премиер Марин Райков и лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

След срещата в МС премиерът даде първо думата на госта си. България се нуждае от едни честни и свободни избори, заяви лидерът на столетницата.
Стана ясно, че той е споделил пред премиера притесненията на социалистите за фалшификации на изборите. Няма как при това професионално ръководство на МВР да се гарантират честни избори, смята Сергей Станишев.

Припомняме, при предаването на властта Цветан Цветанов се застъпи пред новия министър за ръководните кадри в МВР.

Според Станишев трябва да се промени и съставът на Информационно обслужване.

Лидерът на БСП подкрепя идеята на Марин Райков за граждански изборен борд. По думите му, хората не вярват, че ще се проведе честен вот. 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани, подчерта Станишев.

Двамата са разговаряли за състоянието на държавата, като лидерът на левицата е настоял да се оповести реалното състояние на държавата след оставката на Бойко Борисов. Кой ни доведе до това състояние, някакви марсианци ли, попита Станишев.
Според него не трябва непосредствените отговорници за тежкото състояние на държавата да бягат от своята вина.

Соцлидерът недоумява защо за един месец фискалният резерв е намалял с около 1 милиард лева. Какво се е случило, попита той. Станишев иска отговор и за състоянието и задълженията на болниците, които са пред фалит, по думите му.
Освен това той настоява да се разбере колко е невърнатото ДДС на фирмите.

Лидерът на червените е представил пред премиера Марин Райков спешните мерки, които трябва да бъдат предприет, за да се подобри социалното и икономическо състояние на хората.

Една от тях е въвеждане на двустепалната тарифа на тока, която не мина в 41 НС. Червените предлагат енергийните помощи за зимата да бъдат платени предсрочно сега. Станишев иска и промяна във формирането на енергийния микс.

Левицата предлага и спешни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес, който до сега е бил задушаван. БСП име подготвен и цял пакет антимонополно законодателство, стана ясно още от думите на Сергей Станишев.

Държавата трябва да се върне към своите социални ангажименти, подчерта той.

Нашият кредит на доверие като правителство е изключително ограничен във времето, обясни на свой ред служебният премиер Марин Райков.

Не можем да работим без доверието на хората, изтъкна той и заяви, че именно затова предлага изборен граждански борд, в който да влязат и неправителствени организации. Хората трябва да се припознаят в резултатите от изборите според премиера.
Единственият лош сценарий според Райков след вота е загубила политическа сила да оправдае загубата си с нечестен вот.
Въпросът за доверието на гражданите е централен, категоричен е Марин Райков.

Той няма обаче да прави оценка на правителството на Бойко Борисов, както и на тройната коалиция и в тази връзка няма да прави ревизия на кабинета на ГЕРБ. Ние сме правителство, което е неутрално, заяви Райков. Ще бъде направен обаче анализ по сектори, какво е направено и какво трябва да се направи.

Марин Райков е на мнение, че няма време да сменя заместник-министри, защото няма време да се сработва нов екип. Важно е да работят институциите, важно е администрацията да не спира да функционира, смята още служебният премиер.

Администрацията не трябва да блокира, допълни още той и затова според него не е времето да се сменя състава на администрацията. Ще бъдат сменени обаче тези хора, за които има данни, че са допринесли с действията си за кризисна ситуация в съответния сектор.

Премиерът Райков изрази съчувствието си за това, което се случи тази нощ в Габрово, където жена загина заради бурния вятър. Полагат се максимални усилия за възстановяване на щетите, увери Марин Райков.
Той е в непрекъснат контакт с вътрешния и здравния министър.

На кмета на Габрово Райков е обяснил, че служебният кабинет е готов веднага да помага.