По последна информация атаката на военните спецчасти е успяла и централната джамия на Кайро Ал Фатх е освободена от барикадиралите се вътре ислямисти.

Част от привържениците на "Братя мюсюлмани" са арестувани, а останалите са изведени от сградата.

По-рано бе съобщено за стрелба в обсадената джамия в Кайро, предаде БиБиСи по повод състоянието на барикадиралите се във вътрешността й членове на Мюсюлманско братство.

Десетки подкрепящи ислямистите отказваха да напуснат, поради страх за сигурността си, въпреки че по-рано беше разрешено на жени и деца да излязат.

В джамията има около 400 души, сред които и някои от висшите функционери на движението, както и около 50 жени, предава турски телевизионен канал, чийто репортер се оказа сред барикадиралите се в джамията.

До последно представители на армията са водили преговори с привържениците на „Братя мюсюлмани", а джамията плътно е обкръжена от египтяни, които се държат доста агресивно спрямо ислямистите.

Екип на арабската Ал-Джазира се е свързал с жена, намираща се във вътрешността на джамията, като тя е казала „Никой тук не е в безопасност, стрелят вътре в джамията"

Световните агенции разпространиха и кадри от обсадата на джамията, на които се виждат БТР-и и бронирани машини на армията.

Припомняме, насилието в страната ескалира, след като миналата сряда палатков лагер на Мюсюлманско братство беше атакуван, при което стотици негови членове загинаха.

Един от свидетелите на стрелбата заяви пред Ал-Джазира, че първоначално силите обсадили джамията са открили огън по минаретата й, а в последствие се е чула и стрелба от вътрешността на джамията, като остава неясно от коя част на постройката е дошла.

Според източници от мястото на събитието, сградата се е превърнала едновременно в морга и полева болница, като във вътрешността й има поне 20 ранени.

Стана ясно също, че в барикадираната джамия има и 4-ма ирландски граждани.

Междувременно, главният секретар на Мюсюлманско братство заяви, че 17 годишната му дъщеря също е загинала по време на протестите.