Полет QR 943 на Катарските авиолинии кацна за първи път на летище София и бе приветстван с впечатляващ воден салют от две пожарни и официална церемония. Да го посрещнат на летището дойдоха премиерът Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски и столичният кмет Йорданка Фандъкова, посланикът на Катар в Букурещ и шефът на катарските авиолинии.

Историческият полет бе приветстван на Терминал 2 и с изпълнение на живо на Теодосий Спасов.

Премиерът Бойко Борисов разказа, че е дал идеята за авиолинията Доха-София при посещението си в Катар. По думите му тогава тази идея е прозвучала като шега, а от днес вече е реалност.

Най-добрите идват при най-добрите, така че всичко е ясно, обобщи министър-председателят и добави, че новата линия ще допринесе за развитието на нашия регион, където нямаме достатъчно авиолинии. Той отбеляза, че нямаме такива връзки с Белград, Загреб, Скопие - все важни дестинации за просперитета на Балканите.

Бойко Борисов припомни и че вчера е подписал с Луфтханза договор за ремонт на двойно и тройно повече самолети, което ще гарантира повече безопасност.

Той припомни, че на 8 октомври започва изграждането на гражданско летище Балчик на базата на бившото военно летище там. Днес е договорено пък от 14 октомври да започне влагането на 40 милиона лева от страна на Фрапорт в ремонт на аерогарите Варна и Бургас.

От своя страна шефът на катарските авиолинии - Акбар ал Бакер, изтъкна, че с този първи полет компанията има нова европейска дестинация, с която те стават 26.

Ако в друга авиокомпания предлагат места, на които да седите, ние предлагаме много повече - изключително преживяване на земята и във въздуха, каза той и изтъкна изключителния комфорт в катарските самолети, както и това, че се предлага интерактивна система за забавления с над 900 варианта за избор, широки кресла и други удобства, с които винаги очакванията на пътниците са надминати.

Той отбеляза още, че през следващите три месеца катарските авиолинии ще разширят мрежата си от дестинации с откриването на редовни линии до столицата на Норвегия Осло, Ентебе в Уганда, до Чумцин в Китай. Полетите до Баку и Тбилиси - столиците на Азербайджан и Грузия, ще започнат от 1 февруари 2012 година, а до 2013 година -  компанията предвижда да има полети до повече от 120 дестинации в света.