Кой катастрофира държавата, поспориха депутатите, гледайки на второ четене текстове от актуализацията на бюджета за 2014.

От „известен оптимизъм" в приходната част на бюджета можели да дойдат добавки за всички пенсионери. Тази позиция изрази Кирил Цочев от АБВ по време на дебатите по второ четене на актуализацията на бюджет 2014.

Още вчера от партията на Георги Първанов поискаха да се намерят още 60 милиона лева  за добавки за всички пенсионери. Сега кабинетът отдели 50 милиона лева за коледни на пенсионерите с пенсии до прага на бедността - 285 лева. Нека всички пенсионери - 2 100 000 души да получат усмивки за коледния ден, настоя Цочев.

От БСП пък настояха да не се надвишава дефицитът от над 3%, както е заложено  в ремонта на бюджета. Според Жельо Бойчев тази цел е постижима, макар и трудно. Свръх дефицит от 3,7% влошава инвестиционната среда и дава лош сигнал на международните пазари, смята червеният депутат. Бойчев каза, че свръх дефицитът ще бъде отговорност изцяло на днешното мнозинство.

Мартин Димитров от Реформаторския блок пък коментира, че е лош сигнал, ако второ правителство не може правилно да оцени дефицита си. Според него има твърде малко време, за да се залагат твърде големи надежди на приходните администрациите. Надявам се следващата година да има много по-голяма събираемост от данъци, пожела си Димитров. Вие винаги сте бил радетел на фискалната стабилност, изненада се Жельо Бойчев от коментарите на синия Мартин Димитров.

Делян Добрев от ГЕРБ на свой ред даде висока оценка за изказването на Димитров. Вие направихте едно конструктивно изказване, подчерта той. Приходите ги няма, разходите са направени, изтъкна той и атакува предишните управляващи, че нарочно завишили очакваните приходи, за да се държи дефицита под 3%.

Мартин Димитров отново се намеси и обясни, че ситуацията му напомняла на това, все едно един шофьор да катастрофира и като дойде пътна помощ да каже: „Какво направихте вие бе момчета". Това правят колегите от ДПС и БСП, те катастрофираха тази година, смята Димитров.

46,7% са приходите за първото полугодие на годината, когато управлява Пламен Орешарски, а разходите са 47%. Тези данни представи и червената депутатка Корнелия Нинова. Освен това, по думите й, практиката показва, че повече приходи от ДДС идвали през втората половина на годината. Нинова заподозря, че следващата 2015 г. управляващите готвят рестриктивна финансова политика и замразяване на разходи.

Говорете с числа, когато споменавате за извънредни разходи на кабинета „Орешарски", призова от парламентарната трибуна социалистката Мая Манолова. Тя засегна за пореден път служебното правителство на проф. Георги Близнашки и по-специално неговите непредвидени разходи, които надвишавали над 1 млрд. лева.

„Кабинетът „Близнашки" беше развързал кесията и харчеше свободно преди избори, за да се разплати с герберски кметове, с фирми, близки до ГЕРБ, да направи всякакви екзотични обществени поръчки за софтуер, пиар и т.н", отбеляза Манолова и посъветва колегите си от ГЕРБ - ако искат да бъдат убедителни, да извадят някакви числа, защото другото е гол популизъм.

ДПС пък написаха оценката „Слаб 2" на служебния кабинет „Близнашки" по отношение на събирането на приходите и стягането на разходите на държавата.

Народният представител от третите по сила в парламента Йордан Цонев си спомни действията на предишното служебно правителство, а именно това на Марин Райков. „Предният служебен кабинет се справи със задачата да увеличи събирането на приходите и да стегне разходите", констатира Цонев.

Именно заради това ДПС ще гласуват с „въздържал се" за актуализацията на държавния бюджет.

„Има ли кабинет на БСП в новата българска история, който да не свършва със свръх дефицит?", поиска да разбере пък депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров и сам намери отговор - „Свършват им мандатите на БСП с издънване на бюджета".