За нов вид телефонна измама набира скорост у нас, съобщава НоваТВ, позовавайки се на зрителски сигнал. Анонимни мъже звънят на фирми, представят се за служители в регистър Булстат и искат годишна такса, каквато не съществува. Става въпрос за класическа телефонна измама с цел рекет, но този път е замесена и държавна институция.

Преди около седмица непознат мъж се обадил, твърдейки, че е от Булстат и поискал от жена 170 лева годишна такса за актуализация на данните на фирмите. Тя се усетила, че такава такса няма как да съществува и става въпрос за телефонна измама.

При връщане на обаждането към мобилния телефон, от който звънели измамниците, журналистическият екип се представя за фирма, с която те са се свързали по-рано. Отново било обяснено, че става въпрос за годишна такса. Мъжът на телефона дори обяснил, че ще направи услуга и ще опрости таксата за миналата година, която са пропуснали да поискат, стига да бъдат платени новите 170 лева. А за тях щели да изпратят куриер.

В края на разговора се оказа, че мъжът дори не е запомнил от коя фирма идва обаждането, въпреки че преди това обяснил как именно тази фирма не си е плащала мнимата такса от две години.

За схемата с участието на името Булстат е сигнализирано в Агенцията по вписванията . От там категорично отричат да събират годишни такси, което е поредното доказателство за наличието на класическа телефонна измама. Сезирана е и прокуратурата, която е възложила експресна проверка на СДВР. Очаква се развръзката.