Франция спешно ще приеме 1000 пришълци от Сирия и Ирак, за да помогне на Германия да се справи с мигрантския поток, предаде БНР.  Френският Червен кръст е готов да приеме първите 200 бежанци, които пристигат с автобуси от Мюнхен. Те ще бъдат настанени в околностите на Париж. За 93-ма души е осигурено студентско общежитие.

До петък се очакват още 800 имигранти, предимно със сирийски и иракско гражданство. Те са подбрани от френската служба за бежанците, която откри временно свой офис в Мюнхен.

"Предлагаме на някои да дойдат във Франция, след като сме проверили гражданството им", обясни пред АФП директорът на агенцията Паскал Брис. Той уверява, че лицата са официални кандидати за убежище, в явна нужда от закрила. Избраните мигранти трябва да получат статута си до месец. Според Паскал Брис имигрантите са предимно мъже, но има и цели семейства.

Част от френските общини предлагат прием на новодошлите, но други кметове желаят да приемат само бежанци християни.

"Правото на убежище е универсално, то не може да се дава прилага според религията", заяви във вторник премиерът Манюел Валс. За две години Франция се ангажира да приеме 24 000 бежанци.