Десетина протестни граждански организации обявиха, че не подкрепят кабинета "Орешарски", но ще го оставят да работи 90 дни, без да протестират срещу него.

На пресконференция в БТА се събраха представители на Софийска протестна група, Палатков лагер София, Национален координационен център "Време е", ГК "Равни пред закона", ГС "Сила", Гражданска група за промяна на медийната среда в България и други.

Те обявиха пред журналисти, че не са оптимистични спрямо новото правителство, но се надяват новият премиер да стабилизира финансовото положение в страната. Гражданите подчертаха, че са против касирането на изборите, защото "колкото и правителства да гласуваме, ако няма промени в Изборния кодекс всичко ще е същото".

Те изтъкнаха необходимостта от нови закони за изборния процес, които да осигурят смяна на порочния модел, а не на едни стари управляващи с други такива.

Демонстрантите от февруарските протести поискаха и да се разследват корупционните практики на служебното правителство. Те подхвърлиха, че имат информация за източени над 600 милиона лева, но отказаха да коментират кога и от кого, докато не преценят, че е подходящо.

Все пак част от говорителите в пресконференцията нападнаха министър-председателя Пламен Орешарски относно вчерашното му изказване, че състоянието на държавата било много лошо.
Нима сте изненадан, господин Орешарски, вие какво очаквахте - нали и вие бяхте в тези управления, които разграбиха държавата, възкликна един от недоволните граждани.

Той призова народът да даде 90 дена толеранс на новия кабинет, в които да не протестира, а след изтичането им да поиска сметка на управляващите относно решенията, които са взели.

Представителите на протестните организации посъветваха новите министри да внимават какво говорят, най-вече по темите за АЕЦ "Белене" и за шистовия газ. Недейте да обсъждате неща, които вече са решени и които ще изпратят хората отново на улиците срещу вас, призоваха хората.