На четирима служители от два центъра за настаняване от семеен тип ще бъдат наложени дисциплинарни наказания заради насилие над деца. Това съобщават от Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД). Става въпрос за Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) „Усмивка" и Центъра за настаняване от семеен тип „Звънче", с. Нареченски бани, общ. Асеновград. Санкциите са заради констатирани нарушения, установени при проверка по сигнал за насилие над настанените деца, подаден от агенция за международни осиновявания.

Наказанията са поискани от шефката на агенцията Ева Жечева.

От ДАЗД изтъкват, че в центовете са прилагани недопустими методи на възпитание. Персоналът е използвал за наказания бой с метална пръчка, щипане, лишаване от храна в определеното време. Върху децата е осъществяван и психически тормоз - изолация или заключване навън вечер, заплахи и лишаване от любими за децата занимания. Случаите не са отразени документално от ръководството на ЦНСТ, нито е съобщило за тях на органите по закрила, са констатирали експертите от агенцията.

Те са констатирали още неглижиране на децата и оставяне без надзор, видеонаблюдението се осъществява формално и е неефективно, няма определен служител, който да следи камерите. Поради тази причина персоналът дори не бил разбрал за инцидент, при който едно от по-големите деца е провесило друго през парапета на стълбището, а на помощ са му се притекли няколко момчета.

Констатирани са още редица нарушения. Във връзка с тях шефката на ДАЗД е издала задължителни предписания на директора на комплекса за социални услуги, който управлява двата центъра. Сред предписанията е да бъде проведено практическо обучение с децата как да реагират при упражнено над тях насилие. Трябва да бъде осигурено качествено денонощно видеонаблюдение в двете услуги на комплекса като се регламентира във вътрешните правила на ЦНСТ и се определи отговорен служител за проследяване, регистриране и докладване на резултатите от видеонаблюдението.