Германия и Франция се подготвят за съвместно разработване на нов боен танк, наречен „Леопард 3", който да замени вече застаряващия "Леопард 2" до 2030 г.

Новият танк ще бъде в състояние да се конкурира с новия руски танк Т-14 „Армата", който беше показан по време на военния парад по случай Деня на победата в Москва, отбелязват руски медии.

Германското военно министерство обяви своите планове за „Леопард 3", който да замени настоящия основен германски танк "Леопард 2".

Основната причина за модернизацията се смята, че е експлоатационния срок на Леопард 2, който изтича през 2030 г.

Обаче германски медии намекват, че истинската причина е наскоро представен анализ от страна на германското външно разузнаване (BND) относно засилената бойна мощ на Русия и танка от ново поколение Т-14 "Армата".

Анализът на BND показвал, че макар и бойните машини, представени на парада в Москва да са модели предварително производство, когато те бъдат завършени, това ще бъде танк от най-висок клас.

Според "Дойче веле", производителят на "Леопард 2", „Краус-Мафей Вегман", е предвидено да се слее с френската компания „Nexter Systems" в рамките на тази година.

Въз основа на това германските медии съобщават, че новата френско-германска компания, с повече от 6000 служители и с общ оборот около 2 млрд. евро, може да бъде силен кандидат да спечели поръчката за разработването на нов боен танк за германските въоръжени сили, Бундесвера.