Правителството прие проекта за Бюджет 2013, повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лв. и реши вече да бъдат облагани доходите от лихви, влогове и депозити.

БНБ научила от медиите за облагането на депозитите
Още...

На брифинг в МС след правителственото заседание Симеон Дянков заяви категорично, че 1,2% икономически растеж да бъде постигнат и бюджетът за 2013 г. ще бъде изпълнен.
Той е категоричен, че Бюджет 2013 е реалистичен и че неговите послания към обществото са: опазване на макроикономическата и финансова стабилност, насърчаване на икономическия растеж и защита на най-уязвимите слоеве от населението.

Симеон Дянков изтъкна, че наскоро с изненада установил, че България е единствената страна, в която няма данък върху лихвите върху депозити. С промяна в данъчното законодателство от догодина тези доходи ще се изключат от обхвата на необлагаемите доходи, съобщи финансовият министър.

ВМРО:
Подобен данък ще изведе хората на улицата, готови сме да поведем протестиращите.
Това или е поредното изявление в стил „сондиране на обществената реакция", или директен опит за бламиране на Бойко Борисов, или игра на „доброто и лошото ченге".

Това се прави не заради фискалния ефект, който ще е около 120 млн.лв., а защото в България по-богатите плащат по-малки данъци, поясни той. Като пример министърът посочи, че под 10 % от хората в България имат депозити от 20 хиляди лева. При средна лихва 4% той изчисли, че тези хора ще плащат 80 лв. данък за година

Симеон Дянков обясни защо се запазва размерът на майчинските, като поясни, че през първата година сумата зависи от това каква е била заплатата на майката и подчерта, че в неговото министерство заплатите са се повишили с 23%, така че майките са получили повишение в заплащането.

Запитан дали в бюджета са предвидени коледни добавки за пенсионерите, Дянков заяви, че за коледните добавки въпросът ще се решава по коледно време и каза, че лично той не е привърженик на такава политика. По думите му бюджетът за тази година върви добре и парите могат да се дадат за други ресори.
Министерският съвет определи по-висок размер на линията на бедност за страната за 2013 г. , който достига 241 лв. Размерът е определен с оглед гарантираното задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги, като са използвани данните от НСИ за бюджетите на домакинствата.

Дянков посочи, че за образованието в проектобюджета са предвидени допълнително 122 млн. лв., които ще отидат за повишаване на единните разходни стандарти в училищата и детските градини и за финансиране на университетите. Предвидени са 9,3% индексиране на пенсиите от 1 април 2013, повишаване на минималната пенсия на 150 лв., повишаване на максималната пенсия от 700 на 770 лв. и на максималния осигурителен доход от 2000 лв. на 2200 лв.

Новият данък на ГЕРБ застрашава банковата система
Още...

Предвидени са 83 млн. лв. за подпомагане на заетостта, изтъкна още Дянков. Той каза за повишението на минималната работна заплата на 310 лв., че така тя е увеличена два пъти повече в сравнение с предишния мандат.

Дянков съобщи още, че ще им повишение на осигурителните вноски в силовите ведомства, но няма да има повишение нетно на бюджета на МВР, ДАНС, НСО, тъй като увеличението е от допълнителни осигурителни вноски, които досега са се давали като субсидия.

В Министерството на отбраната се увеличават с 9% заплатите, благодарение на вътрешни спестявания на ведомството, каза още Дянков и уточни, че разходите, които досега са правени за вноски за самолети, вертолети, фрегати вече ще бъдат по-ниски.

Дянков съобщи още, че на цивилните служители повишението на заплатите ще е 7% и поясни, че те вече са получили повишение на заплатите по линия на Закона за държавния служител.

Кабинетът панически търси пари за бюджета, смятат от СДС
Още...

В сектора на културата са предвидени допълнително 34,2 млн. лв. като основно парите отиват за общините. Ще има 10 процентно повишение на заплатите на всички общински и държавни културни институции, съобщи финансовият министър.

За здравеопазването са предвидени допълнително 91 млн. лв.

Остава нерешен въпросът за финансиране на референдума за „Белене", каза Дянков и съобщи, че в бюджета е заложен резерв, но зависи парламентът какво ще реши. Според него референдумът ще струва между 20 и 30 млн. лв.

От парламентарната група на ГЕРБ е влезнало предложение референдумът да се финансира пропорционално на субсидията за партии, съобщи министърът и каза, че ако парламентът приеме да се финансира от политическите партии, тогава предвиденият в бюджета резерв за референдума, ще отиде за други социални дейности.

Финансовият министър съобщи още, че предвидена за БДЖ и НКЖИ субсидия е както досега около 420 млн. лв. Той смята, че за заем от Световната банка няма готовност.
Много важно е, по мнението на Дянков, успешното приватизиране на „Товарни превози", защото всички средства ще се използват за покриване на задълженията.