Река Дунав преля при Никопол и заля крайбрежната алея в града, съобщи регионалният говорител на МВР в Плевен.

Водите на реката са прехвърлили предпазната стена и са залели част от успоредната на реката улица "Христо Ботев" с 15 сантиметра дълбочина на водата.

В приземните помещения на сградата на общината има около 80 сантиметра вода, в поликлиниката - 30 сантиметра, в болницата и читалището - около 40 сантиметра. В общинските гаражи водата достигна един метър дълбочина.

Трета степен на готовност - опасност от преливане - на Дунав при Русе обяви областният управител Пламен Стоилов.

Измереното ниво на река Дунав при Русе е 801 см. През последното денонощие покачването е с 8 см.

Според прогнозата за Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав през следващите два дни се очаква повишение с още 5 см.

Русенският областен управител Пламен Стоилов издаде заповед да бъдат свикани общинските щабове за координация при наводнение и да организират пълненето на чували, както и надграждането на опасните диги. В неделя срещу понеделник се очаква нивото плавно да започне да спада.

Покачване на водите с 12 см има при Силистра. По кея за пристанището има частични разливи. В крайбрежните общини на Дунав в Силистренско е въведено денонощно наблюдение.

Екипите на службата дежурят денонощно при помпената станция в Добри дол. Там не бива да се допуска водите да нахлуват в станцията. Нещата са под контрол, нивото на водата се поддържа в необходимите граници и няма опасност за сега. 

Иначе с 2 сантиметра се e понижило нивото на река Дунав тази нощ в началото на българския участък при Ново село. Водният стълб показва 798 см. Брегът в участъка на Ново село е залят само на няколко места. Понижението е в западния участък на реката.

Нивото на реката продължава да бъде високо за сезона и се наблюдава и отчита три пъти на ден. Втората степен на готовност в общините по българския участък остава в сила.