По време на Месата за Велики четвъртък (следващия четвъртък) Папа Франциск ще извърши ритуално измиване на краката на затворници в центъра за задържане на млади хора в Рим, съобщиха от Ватикана.

По този начин понтифексът продължава практиката си преди Великден да измива краката на затворници, която започнал, когато е бил архиепископ на Буенос Айрес.

Ритуалът по измиване на краката на арестанти ще бъде изпълнен от Папа Франциск на церемония в Casal del Marmo на 28 март следобед, съобщава Би Би Си.

Обикновено ритуалното измиване на краката на хората преди Великден се провежда или във Ватикана или в базилика в Рим.
През 2007 г. обаче Папа Бенедикт проведе литургията с ритуалното измиване в същия младежки център за задържане в Рим Casal del Marmo.

Измиването на краката в Четвъртъка преди Великден е християнска традиция, датираща от времето на Христос.

По време на службата, Папата измива и целува краката на 12 души, възпроизвеждайки библейския жест на Исус Христос - жест на смирение към 12-те апостоли в нощта преди да бъде разпнат.

"С този празник в Casal del Marmo Папа Франциск ще продължи този обичай, който се характеризира със скромната си", се посочва в съобщението от Ватикана.

От там допълват, че по-рано Папа Франциск ще отслужи за Велики четвъртък Меса и в базиликата "Свети Петър".

Новият папа - първият от Латинска Америка призова Римокатолическата църква да бъде по-близо до обикновените хора, особено до бедните и уязвимите.

Вчера Вселенският патриарх Вартоломей І покани Папата да се срещнат в Йерусалим тази година, за да отбележат 50-годишнината от отмяната на взаимните анатеми, осъществено от Папа Павел VІ и Константинополския патриарх Атенагорас.
Преди хиляда години Константинополският патриарх и Римският Папа взаимно се екскомуницират, припомня catholic-news.bg .

В първия ден след Литургията за началото на понтификата, се състоя паметна среща между Папа Франциск и Константинополския патриарх. „Трябва да сте много уморен", започна патриарх Вартоломей. „Не чак толкова. Поне засега", отвърна Папа Франциск.
Православният лидер подари на Франциск малка икона, а Папата подари на Вартоломей кръст. „Малък е...", семпло каза Франциск. „Но е красив, защото е кръст и защото е подарък от Вас", отговори му Патриархът.

Папа Франциск прие и представителя на руския патриарх Кирил - митрополит Иларион. Руският представител подари на Папата икона на Милосърдната Богородица. „Молете се за мен, за да съм милосърден и аз", обърна се Папата към митрополита.
С тези две знакови срещи Франциск започна диалога с останалите християнски деноминации.