Настоящият подуправител на БНБ с ресор „Банково Управление" Димитър Костов е предложен официално за подуправител на  управление „Банков надзор".
Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание, уточни министърът.
Припомняме, че преди няколко дни парламентът официално свободи предишния  подуправител с ресор „Банков надзор"  Цветан Гунев,  след като той бе отстранен от длъжност от съда след скандала около случилото се с КТБ.

Иван Искров трябва да понесе своята отговорност и аз настоявам за неговата оставка, каза още Владислав Горанов. Въпреки че по закон той не е бил длъжен да осъществява банков надзор, като най-висш ръководител на централната банка е трябвало да знае какво се случва в КТБ.

Междувременно на сайта на БНБ беше публикувано съобщение, че в 15.58 часа днес Иван Искров е внесъл предложение в Народното събрание за избора на Димитър Костов за подуправител на централната банка с ресор "Банков надзор".

В мотивите си Искров изтъква опита, който Костов има в БНБ, както и факта, че заедно със своите задачи, е изпълнявал и тези на Цветан Гунев във времето от юни 2014 насам, когато настоящият шеф на банковия надзор излезе в отпуск заради казуса с КТБ.

"Г-н Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и професионална общност в нашата страна, но и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България (институциите от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие)", се казва още в мотивите на Искров, и се изтъква високата квалификация и добрата репутация на Димитър Костов в професионалните среди и обществото.

Отбелязана е и частта от биографията на предложения за шеф на надзора на БНБ, когато той е заемал поста министър и заместник-министър на финансите в началото на демократичния преход у нас.

Изтъкват се и конкретни професионални успехи на Костов през годините в БНБ, както и предстоящите реформи, които трябва да се направят, и за които според Искров, той безспорно има нужната експертиза.