Националният Синдикат на Гражданската администрация в МВР и Националният Синдикат на служителите в Национална агенция по приходите при Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации, КНСБ и други нейни структури от държавния сектор ще участвуват в открито събрание на служителите на МВР, което ще се състои от 12 ч. в градинката пред Народния театър „Иван Вазов".

"Да върнем МВР на хората!" - ще е мотото на митинга. Столичната община е съгласувала проявата, която е обявена като "събрание на открито". Очаква се в градинката да дойдат над 5000 души, включително майки и пенсионери.

Служителите ще протестират срещу предложението на правителството държавните служители да плащат сами осигуровките си.

Два часа преди началото на протеста пред Народния театър „Иван Вазов" вече има издигната сцена, от която звучат патриотични песни като „Боят настана, тупкат сърца ни".

Всички зелени площи отпред са оградени с полицейски ленти, за да не могат протестиращите да газят тревата. Сериозно ще затрудни провеждането на митинга ледената пързалка, която заема голяма площ.

По дърветата са разлепени плакати с исканията на полицейския синдикат - административна реформа, равнопоставеност на всички служители, подобряване на материално-техническа база.

С бурни аплаузи българските полицаи приветстваха колегите си от Румъния, които дойдоха да ги подкрепят.

В левия край на градинката, откъм страната на паркинга към Националната художествена галерия, вече има около 200-300 служители от други сфери на държавната администрация - служители на Националната агенция по приходи и.т.н.
Засега те пият студена вода, подражавайки на един от първите протести на полицаите.

Край театъра вече има и засилено полицейско присъствие - униформени служители на реда, които ще охраняват протестиращите си колеги.

Очаква се в протеста да се включи и вътрешният министър Цветан Цветанов. Преди дни той заяви, че винаги е подкрепял „колегите си, независимо от оценката, която те биха дали емоционално и до голяма степен обективно като искания".

Според МВР-шефа ще се търсят механизми за компенсиране на полицаите заради решението на финансовия министър Симеон Дянков държавните служители сами да заплащат социалните и здравните си осигуровки.

От синдикалната организация на данъчните служители към "Подкрепа" също заявиха, че  са против правителствената идея държавните служители да плащат сами осигуровките си.

В специално обръщение данъчните служители посочват, че намеренията на управляващите ще намалят заплатите им с 12 процента.

Вчера пък премиерът Бойко Борисов заяви, че се колебае дали да се срещне с представителите на протестиращите.