Реформаторите отказват коалиционно споразумение с ГЕРБ, каквото предложение дойде от лидера на опозицията Бойко Борисов. Реформаторският блок се явява на изборите като политическа сила сам. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски на пресконференция в партийната централа.

Припомняме, преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви готовност да подпише предизборно споразумение с Реформаторския блок.

ГЕРБ е един от нашите конкуренти в дясно-център и един от конкурентите ни за десните избиратели на тези избори, подчерта Лукарски. Той изтъкна, че предизборно споразумение с ГЕРБ е немислимо. Реформаторите все още не мислят за бъдещи коалиции след вота. Ние сме единствената алтернатива на всякакъв вид задкулисие и единствена алтернатива на статуквото в България, категоричен е синият лидер. Той е убеден в добрия резултат на Реформаторския блок на изборите на 5 октомври.

Божидар Лукарски определи като предизборен ход раздора между БСП и ДПС. Според него целта е по-скоро стягане на редиците.

„Леко сме учудени от избора на този председател", с тези думи Лукарски коментира избора на новия лидер на БСП - Михаил Миков. Той изтъкна, че социалистите широко са прокламирали една промяна. Реформаторите обаче не виждат в лицето на Миков промяна в левицата. Нищо ново под слънцето в ляво, категоричен е Лукарски.

По думите на Найден Зеленогорски от „България на гражданите" Михаил Миков е възпитан и интелигентен човек. Той му пожела успех в ръководството на столетницата, защото страната ни имала интерес от силна левица.

Реформаторският блок е на една позиция с БСП за актуализацията на бюджета, като се разминаха с позицията на ГЕРБ, които дори настояват за увеличаване на дълга. Ние сме против актуализация на бюджета в този й вид, заяви Божидар Лукарски. Според него трябва да се актуализира само бюджетът на НЗОК. Изход от тежкото финансово състояние на държавата реформаторите виждат в провеждането на реформи във важни сектори.

Всяка нова актуализация всъщност е нова кражба, подчерта Лукарски. По изчисления на реформаторите тази актуализация, която в момента се подготвя, ще натовари всеки работещ човек с 1100 лева дълг. Мартин Димитров пък се противопостави остро на идеята за увеличаване на дълга. Решенията за нови дългове според него трябва да се вземат от ново легитимно управление. По думите на Димитров актуализация на бюджета може да стане само от ново управление, което реформаторите се надяват да бъде „център-дясно".

Поне 1 милиард лева могат да бъдат спестени в рамките на настоящия бюджет чрез намаляване на разходите. Освен това фискалният ни резерв е в достатъчни размери, за да не се налага ремонт на макрорамката. Нито една от парламентарните партии, по думите на Мартин Димитров, не говори за намаляване на разходите.

Навлизането в дългова спирала на постоянно вземане на милиардни дългове, увеличаване на дефицита могат да доведат до влошаване на положението в страната. Цялата ситуация с новата актуализация Димитров определи като прогнила кофа, в която непрекъснато се налива вода. Затова и според него са нужни реформи. Не можем да бъдем част от погазване на финансовата стабилност, категоричен бе той.

От своя страна Найден Зеленогорски предупреди, че не трябва преди изборите да се вземат решения, които ще задължат бюджета и съответно данъкоплатците. Според него не трябва да се наливат пари в нереформирани системи. По думите на Зеленогорски не са положени достатъчни усилия за събиране на приходите. Освен това не е намалена и контрабандата, въпреки заявките на кабинета на Пламен Орешарски. От нея държавата губи близо 2 милиарда лева.