Голямо количество антични предмети с културно-историческа стойност са намерени и иззети вчера от служители на сектор "Борба с организираната престъпност" при ОДП-Перник при специализирана полицейска операция.
Спецполицаите са претърсили жилищата на петима жители на областта в Перник и радомирското село Извор, където са открити и иззети ценните предмети.

С изключителна историческа стойност е колективна находка от 309 монети. Това са римски сребърни монети, като сред тях има от І-ви век преди Христа, от времето на Флавиите от І-ви век след Христа, от римските владетели от ІІ-ри век след христа с изображения на Фаустина, Криспина, Луцила и Плафтила.

Иззети са още средновековен нагръден кръст, който датира от Х век след Христа, османски монети от ХVІІІ век, фалически римски бронзов амулет - І-ІІ век след Христа.

Сред находките са и множество накитни предмети от различни епохи - 9 римски фибули, 91 антични средновековни пръстена, 28 части от антични и средновековни гривни, 2 средновековни катарами, 3 средновековни камбанки, 6 остриета за стрели, 130 непочистени монети, 2 части от антични колони, глинена римска плоча, съобщават от пресцентъра на МВР.

Ценностите са открити в домовете на Е.Г. на 38 години, Р.Г. на 34 години, В.Т. на 39 години, 47-годишният Л.И. и 27-годишната Е.В.

Само В.Т е криминално проявен. Всички те са задържани в ареста на полицията за 24 часа. Полицаите са иззели и 5 детектора за метал.
По първоначални данни на представител на Националния исторически музей находката е с изключителна културна и историческа стойност.

Най-вероятно антиките са от района на радомирското село Прибой, където е имало древно римско селище. Находките ще бъдат предадени в НИМ, където предстоят експертизи.