Нищо не ме притеснява, спя спокойно, чувствам се добре, защото смятам, че работим добре.

Това заяви председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в ефира на БиТиВи.

Не ме притесняват искания за оставка, подчерта той.

Не е имало досега исторически толкова проверявана институция, отчете председателят на КФН. Той припомни, че е имало 4 изслушвания в бюджетна комисия на КФН. Свършили сме си работата добре, доволен е той от констатациите на комисията.

Мавродиев изтъкна и похвалите за работата на комисията от международните институции. Единствените препоръки за работата на КФН са по отношението на законодателството, което е в полето на законотворците. Ние сме били обект на 13 проверки от международните институции, изтъкна Стоян Мавродиев.

Ежедневно следим транзакциите на пенсионните фондове, подчерта той. КФН знаела всеки ден къде са парите на българските граждани в пенсионните дружества. За 12 годишния период доходността на пенсионните дружества е положителна, стана ясно от думите на Стоян Мавродиев.

Той не даде еднозначен отговор къде е по-добре да държим парите си - в частен фонд или в НОИ. По мнението му и в двата фонда парите са защитени. Аз гарантирам, че пенсионните фондове са добре регулирани, успокои председателят на КФН.

Комисията, която ръководи, никога не е използвана за разчистване на сметки, беше категоричен още Стоян Мавродиев.

Комисията за финансов надзор не отговаря по закон за КТБ. Мавродиев посочи, че за КТБ отговаря БНБ по линия на банковия надзор.

Според него в КТБ има криминален казус при разграбване на активите на банката и очевидно има провал на банковия надзор.

Мавродиев отрече с него да е воден разговор да поеме ръководството на БНБ. По мнението му трябва да се проведе открита процедура за избор на гуверньор. Председателят на КФН смята, че начело на БНБ трябва да е вътрешен човек, а не да се води външен човек-месия. По мнението му управител на централната банка трябва да е български експерт финансист.

Важно е да бъде избран качествен човек, категоричен бе Стоян Мавродиев.