Българският евродепутат Илияна Йотова се противопостави по време на дискусии в Европейския парламент на идеята за създаване на центрове за административно задържане на мигранти" в страни от външната граница на ЕС.

Йотова определи идеята като безумна и заяви, че е недопустимо страни като Българияда бъдат превръщани в санитарен пояс за бежанци.

Според Йотова една такава идея няма да разреши проблемите, а ще ги задълбочи, особено в страните от външната граница на ЕС, които би трябвао да се ползват с облекчения.

Днес ЕП обсъди предложението на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите държави членки на ЕС. Очаква се утре докладът да бъде одобрен в пленарна зала.

Илияна Йотова настоява за изработване на постоянен и задължителен механизъм за преместване на бежанци, тъй като т.нар. Дъблински регламент се е провалил.

Очаква се утре Европейската комисия да обяви нови мерки и увеличен брой на мигрантите, които ще бъдат преместени.

По предварителна информация ЕК ще предложи спешните мерки за Италия и Гърция да бъдат приложени и за Унгария, поради небивалия наплив на бежанци към тази страна през последните седмици.

"Имаме огромна нужда т.нар. "горещи точки" да заработят не само в Италия и Гърция, но във всички държави членки от външната граница на ЕС", каза още тя и подчерта, че в тези "горещи точки" националните власти ще бъдат подпомагани от Европейската агенция по бежанците (ЕАSО) и Фронтекс.

В заключение на изказването си Йотова добави, че всички тези мерки няма да имат съществени резултати, ако Европа не се намеси активно при разрешаването на конфликтите в държавите, от които идват мигрантите и бежанците.