Монументални останки, големи участъци от крепостна стена, кули и части от антични улици е открил само са 3 дни екипът на археолозите Снежана Горянова, Илиана Борисова и Андрей Аладжов близо до Западната римска порта в центъра на София.

Българо-американски екип пък снима филм за разкопките в сърцето на българската столица. Археолозите работят по проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура" на Столична община.

За втори път започват разкопките край Западната римска порта, след като археолози са работили от 1975 до 1980 г., когато разкопките са прекратени. Това съобщи археологът Илиана Борисова, която заедно с колегите си даде пресконференция на мястото на Западната римска порта.

През последните години останките от Улпия Сердика бяха превърнати в приют за бездомници и наркомани, но отново започват сериозни проучвания на един от най-важните обекти на римското и средновековно минало на София.

Сред останките от римския град експертите са открили надписи на крепостната стена от времето на императорите Марк Аврелий и сина му Комод, обясни Илиана Борисова. Надписите дават увереност на археолозите да ги датират към периода от втората половина на II век. Намерени са и части от сгради, свързани с охраната на крепостната стена, изградени от тухли и споени с хоросан.

В процеса на работа археолозите са се натъкнали на останки от две жилища от началото на 9 век, обясни Андрей Аладжов. Датировката е потвърдена от специфичната керамика и печки, които са открити в жилищата. Андрей Аладжов посочи, че известно от писмените извори е, че през тези места са минали и двата похода на хан Крум на югозапад – съответно през 809 и 811 г. Открити са и части от каменно стълбище, което води до северната кула на Западната римска порта.

Главните улици на съвременна София - булевардите "Тодор Александров" и "Мария Луиза" и нейното продължение „Витоша”, са разположени върху старите главни улици на римска Сердика – "Кардо” и „Декуманус максимус". Те са били основни улици и вход за римския град, уточни още Аладжов, а Западната порта е била една от отправните точки.

4-5 века по-късно основните сгради на властта - Съдебната палата, Министерски съвет и Президентството, са разположени на същото място.

Продуцентът Степан Поляков изтъкна, че подобни находки са особено интересни и трудно могат да бъдат открити в Лондон или Париж.

Снежана Горянова изрази надежда, след като бъдат разкрити всички находки, те да бъдат консервирани и експонирани така, че да станат част от останалите разкопки от Сердика. Горянова посочи, че на мястото не са открити много находки от периода на Османското владичество и Възраждането, но са намерени множество предмети от първите десетилетия на 20 век.

Археолозите посочиха, че финансирането на разкопките е изцяло от Столична община, която за една година (до 15 декември тази година) дава 38 хил. лв. Екипът се надява разкопките да станат част от съвременен музей на открито, който да спомогне за това София да стане Европейска столица на културата през 2019 г.

За консервацията и експозицията на находките ще са необходими няколко години, обясни Снежана Горянова. Тя посочи, че обектът се намира на 4 дка. площ. Около една шеста от него обаче влиза в частен имот. За да се пристъпи към консервация на откритията, първо е необходимо да се изчистят тежестите по отношение на собствеността.

Столична община не може да обезщети собствениците на имота и за това е необходимо съдействието на държавата, обясни директорът на общинско предприятие „Стара София”.

Археолозите обясниха, че са писали писмо до министерството на културата, за да искат съдействие от ведомството, но отговор все още няма и обясниха, че тази процедура изисква време.

Филм „Западната порта на Източната Римска империя” снимат съвместно продуцентите Степан Поляков от България и Джонас Толкингтън от САЩ. Поляков припомни, че за няколко месеца филмът, сниман за Сердика, е гледан общо над 270-280 хил. пъти и допълнително е довел хиляди туристи в София. Той изрази надежда и филмът за Западната порта да има същия ефект.

Джонас Толкингтън посочи от своя страна, че историческото минало е изключително интересно и не трябва да се забравя. Той каза, че това го мотивира да участва в продуцирането на филма.

Освен античните находки, археолозите са се натъкнали и на по-необикновени открития по време на разчистването – лични документи, стари чаши, книги, обувки и други предмети, захвърлени там през последните няколко години.