Бившият американски президент Джими Картър обяви, че има рак на черния дроб, метастази са се разпространили и в други органи.

90-годишният политик претърпя операция на черния дроб по-рано този месец, когато му отстранили малък тумор. Прогнозата била, че ще се възстанови напълно.

В сряда Джими Картър направи кратко изявление, че „наскорошната операция разкри, че имам рак и той вече е и в други части на тялото ми." Бившият президент увери, че ще предостави повече информация, когато се постави конкретна диагноза, вероятно до една седмица. Той ще мине курс на лечение в Атланта.

Семейството на Картър има история с рак на панкреаса, който може да е засегнал и него, напомня БиБиСи.

В свое изявление държавният глава Барак Обама заяви, че той и първата дама Мишел Обама „желаят горещо на президента Картър бързо и пълно възстановяване".

От 1981 година, когато приключи мандата му начело на САЩ, демократът Картър се зае с благотворителната и правозащитната дейност на своята организация „Картър център".

90-те години Картър активно участва като посредник в преговорите със Северна Корея по въпроса за ядреното разоръжаване. В последните години той често посещаваше сирийския президент Башар Асад.