Ловки мошеници за броени дни измислиха нова телефонна измама на гърба на бедстващите в Мизия. Те се представят за служители в Агенция „Социално подпомагане" като звънят по телефона и искат пари кеш, за да помогнат на бедстващо семейство след потопа в Мизия. Пари „на ръка" не се взимат, а помощи се правят на място в офисите на агенцията, категорични са от „Социално подпомагане", цитирани от Дарик.

За новата схема на телефонна измама съобщи бившият депутат Венцислав Лаков, който бил атакуван от измамниците. Той разказва, че получил обаждане от мъж, представител се като служител на регионалното звено на Агенцията за социално подпомагане за София-област. Използваното име било стандартно.

Мъжът поискал на Лаков партия „Атака" да поеме разходите за транспорта на пострадало семейство от Мизия до София. Лаков смята, че е трябвало да бъде потърсен от Враца или община Мизия, а не от регионално звено, което е толкова далече. В крайна сметка той предложил партията да поеме разходите, но да получат фактура. В този момент човекът рязко загубил желание да си общуват. Затруднил се и на въпроса за какво семейство става въпрос. Именно заради това Венцислав Лаков се усъмнил, че става въпрос за телефонна измама.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане отрече негови служители да се искали пари по телефона. Разкрити са две приемни - едната в детска градина, а другата на гърба на общината в град Мизия. Само там се подават молби, които след това се обработват и едва тогава се изплащат помощите на хората. От агенцията са категорични, че пари на ръка не се плащат, както и че служителите й не звънят по телефона.

Освен в Мизия, финансова помощ за пострадалите може да се направи на място в регионалните офиси на Агенцията за социално подпомагане.