ДПС се обърка от резервираната позиция на БСП по референдума за изборните правила.

В позицията на социалиста Янаки Стоилов лидерът на Движението Лютви Местан видя доста близки възгледи с онези, които той е изразил преди време в своя декларация от името на партията по отношение на референдума в Гърция и на този, който се готви във Великобритания.

Леко съм изненадан, през годините получихте признание като откровен апологет на референдумите, обърна се Местан към червения си колега. Той поиска да знае как да разбира днешната позиция на левицата и помоли за малко повече разяснения, за да се ориентира.

Ние не сме против референдумите, уточни Местан, като изтъкна, че ги смята за нужни, стига да не са по толкова експертни теми. В позицията ви усещам сходство с тезата ни, че референдумите трябва да са по ценностни, а не експертни теми, предположи ДПС лидерът, като от думите му така и не стана ясно каква е позицията на партията му конкретно по искания от президента Плевнелиев референдум.

Аз не съм престанал да бъда привърженик на пряката демокрация, но в един момент нито една от формите на пряката демокрация няма да има значение, ако хората нямат усещането, че те решават важните въпроси за страната, защити се Стоилов.

Заедно с Местан той стигна до още една обща позиция с ДПС, която обаче е под формата на съвет към гръцкия премиер Алексис Ципрас - да предложи и рестриктивните закони да минат на референдум, а ако гърците отхвърлят и тях - друг да предложи тези мерки. Това трябва да покаже последователността на политиците и силата на демокрацията, консенсусни са двамата политици.