Русия въвежда временно ограничение на вноса на животинска продукция от България заради случаите на шап, съобщава meatinfo.ru.

От днес Росселхознадзор въвежда временно ограничение върху вноса и транзита на животни, които може да се разболеят от шап, както и на говеждо, свинско и овче месо, готови месни продукти, мляко и млечни продукти от България.

Припомняме,  на 14 януари Молдова забрани вноса на млечни продукти от България заради открито заболяване шап по животни. Забраната е въведена за неопределено време.

Само ден преди Молдова и Швейцария забрани вноса на мляко и месо от България заради открития шап.

Ветеринарната служба на конфедерация Швейцария взе решението си, след като в засегнатия от шап регион край турската граница са били унищожени овце, говеда, кози и свине, с цел да се предотврати разпространението на заразата.

Строги търговски ограничения бяха наложени и от ЕС.

В началото на годината в странджанското село Кости бяха установени 37 случая на шап. Всички заразени животни бяха умъртвени. Труповете се загробват на специално определени места. Населеното място е под карантина, ограничен е достъпът на хора, а движението на животни е абсолютно забранено. 

Зараза беше открита и по животни от село Резово. Заразата е дошла от 21 турски бивола, които са преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

От земеделското министерство съобщиха, че всички 200 животни в с. Резово вече са ликвидирани. Засегнатите стопаните ще получат първите обезщетения в размер на 300 лв.

В страната ни пристигнаха и експерти от Европейската комисия, за да се запознаят на място с мерките, които се предприемат от страната ни за борба със заразата. Земеделският министър съобщи, че евронаблюдателите са останали доволни от направеното до момента. Те са заявили пълна готовност за техническа и финансова подкрепа.

Междувременно стана ясно, че Русия е забранила вноса на живи свине от Германия заради „диоксиновия проблем" във фермите в страната. В съобщението на руските власти се казва, че „германската страна не може да гарантира липсата на диоксин в животинските продукти."